BIFF 2018: 26. september - 4. oktober

Filmkritikerlagets hederspris til Tor Fosse

Tor Fosse

Gratulerer til vår kjære festivalsjef Tor Fosse, som har blitt hedret med Norsk Filmkritikerlags utmerkelse Budbringeren i dag! Budbringeren er en hederspris til en person eller organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk, og i begrunnelsen skriver de:

«Å tilby publikum filmer de ikke visste de ville ha, er en kunst. Men det hjelper å ha lang fartstid som eksepsjonelt filmgal. I sin ungdom jobbet årets Budbringer som drosjesjåfør i helger og ferier for å finansiere reiser til Europas store filmfestivaler. I dag er radiusen atskillig utvidet. Det finnes vel knapt den filmfestival på kloden denne budbringeren ikke har besøkt for å hente hjem det uventede, det kunstnerisk ambisiøse, det skeive, det politisk brennaktuelle, kontroversielle eller provoserende.

Som tilfellet ofte er med filmentusiaster, kan vi også her spore karrieren tilbake til filmklubb-bevegelsen. Også den gangen sto formidlingsgleden sentralt. Da vår budbringer arbeidet i hjembyens filmklubb på 1980-tallet, var klubben landets største innen filmformidling.

30 år og mange filmer senere blir denne budbringeren fremdeles like glad over å finne gull som kan tas med hjem til det som er blitt hans egen filmfestival. Han var med på å bygge opp Tromsø Internasjonale filmfestival, og jobbet der i åtte år. Men det var hjemme i Bergen han skulle bygge opp sin store formidlingskanal. Den oppsto som et ektefødt barn av Bergens status som europeisk kulturby.

Med nærmere 170 filmer og mer enn 60 000 besøkende har den vokst til å bli Norges største filmfestival, med dedikert fokus på dokumentarfilm, og med et unikt samarbeid mellom byens universitet og skoler. Hvert år arrangeres gratis og tematisk spissede filmvisninger for mer enn 32 000 elever fra barneskolen til videregående. Å se disse barna og ungdommene flokke seg foran kinoen i Neumannsgate oktobermorgen etter oktobermorgen er i seg selv et kraftfullt og rørende uttrykk for det arbeidet mannen har lagt ned i Bergen Internasjonale Filmfestival.».

På prisutdelingen ble også vår centerpiece-film fra fjorårets festival, HVA VIL FOLK SI, hedret som årets film. I begrunnelsen sier de blant annet:

«Årets vinner av Filmkritikerprisen har laget en film som er like brutal som den er poetisk og samfunnsengasjert. Den er engasjert på vegne av et tema som ofte er offer for unyanserte påstander og sterke, steile meninger; dette er et drama som utdyper en mangslungen konflikt og presenterer oss for en kompleks problemstilling samtidig som hovedpersonens hjerteskjærende skjebne er nødt til å opprøre den som ser.

Prisvinneren er dessuten et formfullendt drama av høy kunstnerisk kvalitet som har fått et stort publikum både her hjemme og i utlandet. »