BIFF 2020

BIFF + Byarkitekten 2018

byarkitekten2018.jpg

 

BIFF har fra 2018 av inngått et samarbeid med Byarkitekten i Bergen kommune, der vi sammen setter fokus på byutvikling og arkitektur. Under årets festival vises det flere filmvisninger dedikert til temaet, i tillegg til enkeltarrangementer som blant annet frokostmøte om gåbyen Bergen. Film er velegnet for å formidle opplevelsen av rom, og vi håper at dette samarbeidet kan bidra til økt kunnskap om og interesse for arkitektur.

ARRANGEMENTER/SPESIALVISNINGER:

GÅBYEN: BYEN FOR DINE FØTTER
Mandag 01. oktober kl 08:00–10:30
Magnus Barfot kinosenter, MB1
Arrangementet er gratis og åpent for alle, men påmelding kreves: meld deg på via Husbankens sider her.

Velkommen til Bærekraftig frokost med faglig innledning om Gåbyen av byarkitekt Maria Molden, og visning av BIFF-dokumentaren THE WORLD BEFORE YOUR FEET
.

BAUTA+ODDA+GARDEN II
Lørdag 29. september kl 19:00, Østre

Spesialvisning av kortdokumentarene ODDA og BAUTA av Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen og GARDEN II med live musikk.

Arrangementet BAUTA+ODDA+GARDEN II er i samarbeid med Ekko og Byarkitekten.

FILMER:

THE WORLD BEFORE YOUR FEET

Denne spesielle filmen er dels fotgjengerrapport fra New York, dels beskrivelse av en storby sett fra gateplan. Byen vises slik den oppleves som menneske: fra øyehøyde, ikke fugleperspektiv. I Bergen er gåbyen et av de aller viktigste målene for dagens byutvikling. Denne filmen viser en som tar gåbyen mer bokstavelig enn de fleste av oss.

BAUTA + ODDA

Her er beviset på hvordan film er som skreddersydd for formidling av arkitektur. På en kontemplativ, poetisk og kunstferdig måte vekker regissørene Tunge og Håskjold Larsen linjer, rom og materialer til liv på lerretet. Arkitekturens estetiske dimensjon står i fokus i regissørenes to siste filmer, som i umiskjennelig stil viser frem en rekke offentlige bygg som er representanter for stilarten brutalisme i tillegg til et nærbilde av industristedet Odda.

GARDEN II
Tittelen «Garden» er valgt nettopp fordi det går igjen i mange språk og bynavn, og kommer fra samme opprinnelse og betydning i alle språk – nemlig innhegning. Utgangspunktet er et musikkstykke komponert av K.A. Knutsen (Syntax TerrOrkester) og et konsept utviklet med produsent Simeon Frohm. Fire regissører har fått utdelt hvert sitt visuelle bilde av en lydfil, samt en tittel og lengdebegrensning som utgangspunkt for å lage et filmkapittel hver. Landskapet på Utsira, hvor filmen er spilt inn, legger grunnlaget for estetikken.

CITIZEN JANE

Jane Jacobs’ bok «The Death and Life of Great American Cities» er fast inventar på nattbordet til urbanister verden over, og er som en bibel å regne for mange som jobber med byutvikling. Skrevet i 1961 av en aktivist og journalist kan dens betydning knapt overvurderes. Jacobs sitt tankegods er fortsatt høyaktuelt og til stor inspirasjon for alle som er engasjert i nabolaget sitt og som jobber med by- og stedsutvikling. Det nytter å engasjere seg!

THE REAL THING

Byer vokser organisk frem over hundrevis av år og har en form som er resultat av en lang utvikling. Det merkes når man vandrer i historiske gateløp og autentiske byomgivelser. I denne absurde dokumentaren settes autentisitetsbegrepet på prøve, når vi får se kinesiske replikaer av byene Paris, London og Venezia og møter folk som lever i disse Disneyland-aktige omgivelsene.