BIFF 2020: 23. september - 1. oktober

Havbyen Bergen

Bryggenspeil.jpg

 

Bergen er 950 år i 2020 og dette vil bli behørig feiret. Vi som driver BIFF vil gjerne være med på festen og tjuvstarter ved å vise filmen PLANET OCEAN utendørs i midten av september i år – som en gratisforestilling for byens befolkning i sentrum. Vårt valg av sted skal være spektakulært nok til å bli husket lenge og gi en forsmak på havfilmfestivalen neste år!

BIFF er blitt én i rekken av internasjonale havfilmfestivaler som viser programmet The International Ocean Film Tour. Her vil et knippe filmer, som alle har tilknytning til havet – det være seg marint (livet i havrommet), så vel som maritimt (havoverflaten) – bli vist over én kveld. Ikke minst vises spennende dokumentarfilmer, for eksempel om jakt på tråleren «Thunder», som forsyner seg grovt av havets ressurser på illegalt vis. CHASING THE THUNDER er filmen om aktivistene på Sea Shepherd, som skaper store problemer for piratene.

Sea Shepherd kommer vi tilbake til ved flere anledninger i andre filmer på BIFF, blant annet i portrettet om Paul Watson – som startet i Greenpeace før han organiserte sin egen virksomhet. Og som om ikke dette var nok, presenterer BIFF den splitter nye SEA OF SHADOWS – en utrolig spennende og velfortalt film om Sea Shepherds jakt på trålere, som er i ferd med å utrydde verdens minste hvaler!

BLOWN AWAY handler om lydteknikerne Hannes og Ben, som seiler verden rundt over nesten fem år og besøker havner i mer enn 30 land. MAIDEN – som vises utenom dette programmet – handler også om seiling, men her er det kvinnene som har full kontroll. Videre inneholder The International Ocean Film Tour, Vol. 6 også kortfilm-portrettet JULIE om en kvinne som har funnet seg til rette som dykker og harpunfisker, men hennes spesialitet er knyttet til å danse under vann. 700 SHARKS omhandler marinbiologen og naturfotografen Laurent Ballesta, som i denne filmen studerer jaktmetoder hos haier ved korallrevene utenfor Fakarava-atollet i Stillehavet.

Til sist må vi også ha med spektakulære filmer om surfere. SURFER DAN er kortfilmen om Dan Schetter, som trives ved isen i Lake Superior, mens filmene om henholdsvis surferne Andy Irons og Lisa Andersen beretter deres livshistorier, som ikke bare beskriver det lystbetonte.

Mange andre filmer på havprogrammet vil bli vist utover BIFF-dagene. Vi er svært glade for å få presentere Jan Vardøens mektige DESCENT INTO THE MAELSTROM. I denne filmen fremfører Arktisk Filharmoni Phillip Glass’ musikk til Edgar Allen Poes novelle – innspilt i Lofoten med produsent Inge Wegge, som vi husker som gjest fra filmen BJØRNØYA (BIFF 2014). En annen spektakulær dokumentar er den russiske mesterregissøren Viktor Kossakovskys AQUARELA – som omhandler vann i alle slags sjatteringer og former. Gled dere til nok en helt spesiell og oppsiktsvekkende laget film.

Filmen ARTIFISHAL tar for seg lakseindustrien, og er en kritisk gjennomgang av menneskets manglende evne til å lære av naturen og innordne seg etter dens begrensninger. THE BOOK OF THE SEA er likeledes en film om hvordan livsgrunnlaget forsvinner for urbefolkningen ved Beringstredet. Ansikt til ansikt med klimaendringene sliter de med å holde tradisjonene i hevd og videreføre livsviktig kunnskap om å overleve i et ugjestmildt landskap. THE PICTURE OF HIS LIFE er fra samme breddegrader og tar for seg natur- og undervannsfotografen Amos Nachoum, som har posttraumatisk stress-syndrom og er avhengig av rusen som frykten gir ham. Hans største ønske er å svømme med isbjørner og ta det perfekte bildet av dem, før han pensjonerer seg som noen-og-sytti-åring.

Til sist presenterer festivalen også sjarmbomben A DONKEY CALLED GERONIMO – om gamle sjøulker (eller esler) på grensen mellom Danmark og Tyskland, hvor de nå har gått i land på fastlandet og mimrer om gamledager, da de drev en turistattraksjon på en øy utenfor Flensburg.

Gled dere til saltvann og friske opplevelser gjennom hele BIFF!

LES MER OM THE INTERNATIONAL OCEAN FILM TOUR