BIFF 2020: 23. september - 1. oktober

KineDok-visning 10/11: Putin's Witnesses + The Lust for Power (Gratis)

Putin's Witnesses

Den 9. november er det 30 år siden Berlinmuren ble åpnet, og vi markerer dette med en kveld viet to dokumentarfilmer som tar for seg utviklingen i tiden som fulgte, i henholdsvis Russland og Slovakia. Gratis inngang.

18:00 - PUTIN'S WITNESSES

Få – hvis noen – av dette århundrets statsledere kan måle seg med Vladimir Putin når det kommer til realpolitisk makt og innflytelse. På to tiår har Putin reetablert Russland som en internasjonal stormakt etter Sovjetunionens kollaps, og ved hjelp av kløktige rådgivere og en utstrakt kontroll over hjemlige medier har han bygget opp en fasade av teflon som ingen makter å trenge igjennom. Men det har ikke alltid vært slik, og i den forbløffende dokumentarfilmen PUTIN’S WITNESSES deler regissør Vitalij Manskij sine egne opptak fra da han arbeidet som sjef for dokumentarfilm i den russiske statskanalen, og kom tettere på Putin enn noen filmskaper noensinne vil gjøre igjen.

Manskij lar publikum være flue på veggen i maktens korridorer når Putin tar over makten fra Boris Jeltsin, og reflekterer over den rollen han selv har spilt i presidentens propagandaapparat. Resultatet er et uvurderlig historisk dokument, og et unikt innblikk i hvordan Putin og hans innerste krets arbeider for å konstruere sannhet og politikk.

Trailer: https://vimeo.com/281448233


20:00 - THE LUST FOR POWER (MEČIAR)

THE LUST FOR POWER av Tereza Nvotova beretter historien om hvordan en helt ukjent advokat gikk til topps i slovakisk politikk etter Jernteppets fall. Portrettet av Vladimir Mečiar tar til i 1989 da fløyelsrevolusjonen står for tur til å bringe kommunistregimet til ende for Tsjekkoslovakia. Etter revolusjonen er det få av lederne som ønsker å fortsette en politisk karriere, men i den slovakiske delen av landet kommer Mečiar til makten som Innenriksminister og siden statsminister.

Hans regime blir å regne som et diktatur der han benytter seg av korrupsjon, propaganda og til og med organisert kriminalitet. THE LUST FOR POWER bevitner hvordan landet blir delt i to og Mečiar blir president før han igjen tar over som autokratisk statsminister. Den stiller spørsmål ved problemstillinger som er sterkt rådende i dag – om politiske arketyper som dukker opp mange steder i verden. Hvorfor stoler så mange blindt på autoritære ledere?

Trailer: https://vimeo.com/235798145

OM KINEDOK:

BIFF har lenge hatt en sterk tilknytning til filmer fra Sentral-Europa. I første rekke skyldes dette at vi helt fra begynnelsen av – i 2000 – gjestet den tsjekkiske filmfestivalen Karlovy Vary, en av Europas største og den meste betydelige, fra den andre siden av Jernteppet og Berlinmuren.

Vi serverer nå i høst og utover vinteren publikum i Bergen gratisvisninger av filmer under paraplyen KineDok – et samarbeid BIFF har innledet med dokumentarinstitusjoner i Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Kroatia. Samarbeidet er til for å få bredere distribusjon av noen av de beste sentraleuropeiske filmene fra hvert år (pluss Norge, hvor BRØDRE og EXIT er valgt ut), og et visst antall filmer tilbys derfor gratis til de som ønsker å arrangere visninger. Visningene er dog ment å ikke finne sted i kinosaler, men uortodokse steder eller lokaler som vanligvis ikke ville vist dem – det kan være i stuer, hager, fengsler, sykehjem, kafeer, barer, parker, samfunnshus, museer eller andre.

Hvis du er interessert i å selv arrangere en av de 14 aktuelle filmene som en KineDok-visning, helt gratis, hjelper vi deg gjerne. Bare ta kontakt med BIFF på www.biff.no/kontakt