BIFF 2021: 20.-28. oktober

Norske dokumentarer i konkurranse

Norsk dokumentar i konkurranse


Årets program inneholder flere verdenspremierer, og spenner aktuelle temaer. Noen har allerede hatt suksess på internasjonale festivaler, men BIFF blir det første, det beste - og ofte - det eneste stedet i Norge for å oppleve disse fortellingene der de hører hjemme: på det store lerret.

Les om filmene som konkurrerer om prisen for Beste norske dokumentar 2020. Vinneren av konkurranseprogrammet blir tildelt 25 000 kr av NRK.

Jury: Fredrik Færden, programinnkjøper dokumentar og fakta i NRK medier | Jette F. Christensen, stortingsrepresentant, Utenriks- og forsvarskomiteen | Anita Vedå, produsent og fotograf i Smau media

undefined

BLUE CODE OF SILENCE
På 70-tallet var politimannen Bob Leuci med på å stoppe en av de mest korrupte politienhetene i amerikansk historie når han anga sine kolleger. BLUE CODE OF SILENCE gir et sjeldent innblikk i korrupsjonsmekanismene i den beryktede politistyrken – mekanismer som fremdeles utgjør et stort samfunnsmessig problem i USA.

undefined

EN FALSK TYNGDE
I hybridfilmen EN FALSK TYNGDE spiller butoh-danseren Toru Iwashita en pensjonert arkitekt som lider av en sjelden hjernesykdom som rammer kroppens bevegelsessenter. Det som ved første øyekast ser ut som en ordinær pensjonisthverdag utvikler seg til en klok, vemodig og uttrykksfull skildring av alderdom og tap av kroppskontroll.

undefined

GUNDA
I denne perlen av en dokumentarfilm følger vi grisen Gunda og ungene hennes i deres daglige liv på bondegården. Med utsøkt vakre sort-hvitt-bilder og et komplett fravær av mennesker og dialog, er GUNDA en tander, intim og empatisk skildring av dyrenes tilværelse fra regissøren av fjorårets BIFF-favoritt AQUARELA.

undefined

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG
Kunstneren Ahmed Umar kom til Norge som flyktning i 2008, og ble verdens første åpent homofile sudanske mann da han kom ut på Facebook i 2015. Dokumentaren KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.

undefined

MEET THE CENSORS
I denne tankevekkende dokumentaren oppsøker filmskaper Håvard Fossum sensorer fra hele verden, og får dem til å fortelle hvorfor og hvordan de arbeider med å begrense ytringsfriheten. MEET THE CENSORS er en antropologisk studie av sensurens samfunnsrolle – fra diktatorisk undertrykkelsesredskap til demokratisk verktøy.

undefined

RADIOKAMERATANE
I RADIOKAMERATANE følger vi redaktør Paul, programleder Olav, quizkongen Øystein og de andre ildsjelene bak Bygderadio Vest på Søre Sunnmøre, som nekter å akseptere at DAB-radio er fremtiden. Dette er en lun og sjarmerende feelgood-dokumentar om stahet, nærmiljø og FM-radio i Norge i det tjueførste århundret.

undefined

ODELSGUT OG FANTEFØLGET
Hva er kunst? Hva er kunstens oppgave og hvem sitter med definisjonsmakten? Dette er blant problemstillingene som utforskes i denne tankevekkende og underholdende dokumentaren om en liten bygd som fikk et kunstverk som vakte så sterke reaksjoner at det ble fjernet før det var ferdig – og deretter satt opp igjen to år senere.


undefined

VINDEN SNUR
Norge har lenge hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, men nå er det en revolusjon på gang. I den innsiktsfulle dokumentaren VINDEN SNUR møter vi tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk som kjemper for å endre hvordan vi som samfunn behandler rusavhengige – og for selv å leve gode og verdige liv.