BIFF 2021: 20.-28. oktober

Klimafestivalen – Himmel og hav

klimafestivalen our oceans.jpg


I ti år har BIFF presentert klima- og miljøfilmer under fanen Klimafestivalen - og det skal vi fortsette med. Gode, interessante innfallsvinkler til klima- og miljøproblematikk fra ulike deler av verden - og hvordan disse problemene har globale konsekvenser – er gjennomgående i programmet.

Bergen feirer 950 år i 2020. Fremst i markeringen troner Bergen som Havbyen med stor H, fremfor noen i landet. Allerede i fjor var BIFF ute med en markering av dette med et rikholdig program viet havets betydning for byen og verden. Siden da, har FN vedtatt at det tiåret vi går inn i skal være viet havet og havforskning – til glede for oss alle og som markering av hvor viktig havet er å ta vare på. BIFF har i år innledet profileringssamarbeid med Havforskningsinstituttet om denne markeringen og vi ser for oss en langsiktig satsing her. I tillegg har Vestland fylke begunstiget BIFF med tilskudd til en egen turné de neste tre årene og hvor hav og kystkultur er de viktigste ingrediensene i programmeringen av en slik turné på kinoer rundt i fylket fremover.

Med sin nye dimensjon er Klimafestivalen nå permanent uthevet som Himmel og hav-festivalen. Et knippe filmer med tilknytning til havet - både marint (livet i havrommet) og maritimt (havoverflaten) - vil bli servert under årets BIFF.

CURRENT SEA er en actionfylt dokumentar om kampen mot ulovlig fiske utenfor kysten av Kambodsja, som også gir oss innsikt i forholdet til nabolandet Vietnam. Vi møter en aksjonsgruppe som oppfinnsomt redder livet i havet fra trålerne.

FISH & MEN følger fiskere i det nordøstlige USA hvis livsgrunnlag blir truet på flere kanter, mens forbrukere helst bare vil spise noen få arter fra havet. Representanter tar turen til Norge og havforskerne for å lære av deres erfaringer.

GOLDEN FISH, AFRICAN FISH handler om Casamanche-regionen sør i Senegal, som er et av de siste områdene i Vest-Afrika hvor det drives tradisjonelt fiske – men hva skjer hvis internasjonale fiskemelfabrikker får fotfeste?

THE GREAT GREEN WALL er en oppløftende musikalsk dokumentar om muren av vegetasjon som plantes gjennom Sahel-regionen.

GRETA er en inspirerende dokumentar om verdens viktigste tenåring, fra hennes første skolestreik til FN-toppmøtet i New York.

GUNDA er en tander, intim og empatisk skildring av dyrenes tilværelse.

THE HIDDEN LIFE OF TREES inviterer deg inn i trærnes hemmelige verden – få ditt syn på trær endret for alltid.

OUR OCEANS – A JOURNEY OF DISCOVERY dokumenterer hvor ille menneskeheten har fart med havene. Forskere, dykkere og fotografer reiser langs Sør-Afrikas kyst, hvor de oppdager utrolige naturfenomener, får innsyn i trusler og muligheter for vern.

REBUILDING PARADISE er en intens dokumentar om en av Californias verste skogbranner gjennom tidene, regissert av veteranen Ron Howard.

SMOG TOWN følger miljøinspektøren Li, som har fått i oppgave å bekjempe luftforurensning i en kinesisk industriby.

THE STORY OF PLASTIC er et rystende innblikk i omfanget av en global, økologisk plastkatastrofe både på land og i vann.

WOOD er intet mindre enn en spennende dokumentar om ulovlig nedhugging av skog, filmet av undercoveraktivister.


BIFF takker Havforskningsinstituttet, United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

undefined