BIFF 2021: 20.-28. oktober

Documentaire Extraordinaire

doc.ex.20.jpg


Documentaire Extraordinaire er vårt konkurranseprogram for de beste, mest ekstraordinære dokumentarfilmene fra hele verden. Årets program er nå klart.

Felles for filmene i hovedkonkurransene er at de skiller seg ut formmessig eller innholdsmessig fra mengden av film som har blitt vurdert fra en rekke internasjonale filmfestivaler i år – de er rett og slett ekstraordinære. Alle filmene er norgespremierer og ingen av de har ordinær kinodistribusjon, så BIFF er stedet for å oppleve disse ekstraordinære filmene på kino.

Documentaire Extraordinaire er en av BIFFs internasjonale hovedkonkurranser, hvor filmene konkurrerer om prisen på 30 000 kr gitt av VGTV. Årets jury er: Grethe Melby, teateranmelder i Bergens Tidende | Paulo Chavarría, dokumentarfilmskaper og universitetslektor på Infomedia ved UiB | Andreas Gjellebæk Sverdrup, VGTV


beautiful something left behind.jpg

BEAUTIFUL SOMETHING LEFT BEHIND
På institusjonen Good Grief i New Jersey, USA, kommer barn som har mistet familiemedlemmer sammen for å lære seg å leve med sorgen. Denne hjerteskjærende og inspirerende dokumentaren ble tidligere i år belønnet med South By Southwests pris for beste dokumentar.

if it were love.jpg

IF IT WERE LOVE
I IF IT WERE LOVE følger vi en dansetrupp som turnerer med Gisèle Viennes kritikerroste forestilling «Crowd», og får innblikk i hvordan stykket påvirker danserne på og av scenen. Rollefigurene lever sitt eget liv, og skillet mellom kunst og virkelighet går i oppløsning. Dette er en unik dokumentar om en magisk forestilling.

in a whisper.jpg

IN A WHISPER
IN A WHISPER er en filmatisk brevveksling mellom to kvinner som vokste opp sammen på Cuba, utvandret til Europa og mistet kontakten med hverandre. Denne drømmende utforskningen av vennskap, felles hukommelse, emigrasjon og 70-tallets Cuba vant hovedprisen på Amsterdams prestisjefylte dokumentarfestival IDFA

meanwhile on earth.jpg

MEANWHILE ON EARTH
I dokumentarfilmen MEANWHILE ON EARTH møter vi et knippe ansatte i begravelsesbyråer, kirker og sykehus som har døden som yrke. Med et formspråk tydelig inspirert av Roy Andersson, serverer regissør Carl Olsson en serie morsomme, underfundige og hverdagsfilosofiske scener som vil gi deg et nytt syn på døden.

mole agent.jpg

THE MOLE AGENT
En privatdetektiv hyrer inn en 83 år gammel mann til å gå undercover på et gamlehjem for å undersøke om beboerne blir mishandlet. THE MOLE AGENT er en uforglemmelig dokumentar om alderdom og en eksepsjonelt lite diskret hemmelig agent. Du har aldri sett en spionfilm som dette – og du har aldri hatt det så gøy på et gamlehjem.

santikhiri sonata.jpg

SANTIKHIRI SONATA
Dokumentar, videoessay, pornografi og samfunnskritikk smelter sammen i denne sjangeroverskridende filmen om historieskriving og thailandske myndigheters bruk av nasjonalistisk propaganda til å dekke over sine forbrytelser. SANTIKHIRI SONATA er en film om den dystre og ukjente baksiden av nordmenns ferieparadis.

stray.jpg

STRAY
I STRAY utforsker publikum Istanbul med tre løshunder som guide. Denne forbløffende dokumentaren viser en verden som er fullstendig ukjent for de fleste mennesker – fra hundenes lek og daglige rutine til unge narkomane og syriske barn som lever på gaten. Resultatet er et unikt perspektiv på et Tyrkia i sosial og politisk endring.

wall of shadows.jpg

THE WALL OF SHADOWS
Det hellige fjellet Kumbhakarna i Nepal sies å være en større utfordring enn Mount Everest, noe som vekker nysgjerrigheten til tre vestlige klatrere. THE WALL OF SHADOWS er en uforglemmelig kombinasjon av spektakulær fjellfilm, lavmælt familiedrama og en subtil utforsking av maktbalansen mellom guide og turist.