BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Inequality for All
USA/ 2013/ 1 t. 30 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Norsk
MEDVIRKENDE:
Robert Reich, Alan Simpson, Nick Hanauer, Deborah Frias, Moises Frias, Ladd Rasmussen, Nancy Rasmussen
REGI:
Jacob Kornbluth
FOTO:
Dan Krauss, Svetlana Cvetko
PRODUSENT:
Jen Chaiken, Sebastian Dungan
Keynes for Dummies

Økonomiprofessor Robert Reich fra Berkeley var arbeidsminister under Bill Clinton, fram til han innså at hans ideer om å fordele godene ikke var gangbar mynt på det nyliberale 90-tallet. Han trakk seg derfor fra stillingen, for å fokusere på forskning og formidling ved de mest prestisjefylte universitetene i USA. Den økonomiske ulikheten har eksplodert siden Reich forsvant ut portene på Det hvite hus, og «de nittini prosentene» har begynt å murre i disse krisetider.

INEQUALITY FOR ALL er en underholdende og engasjerende innføring i hvordan det voksende gapet mellom fattig og rik i USA på sikt truer sparegrisen til begge gruppene – i tillegg til å undergrave demokratiet. Reichs teorier overbeviser, og man får rent lyst til å etterutdanne seg til økonom når man ser den kortvokste sjarmklumpen reise rundt og holde forrykende foredrag. Filmen har drivet som kjennetegner de beste dokumentarfilmene fra USA, og i Reich har den også en fascinerende hovedperson som bringer håp og snakker et språk også ikke-økonomer forstår.

Jacob Kornbluth

JACOB KORNBLUTH har hatt suksess på Sundance med spillefilmene HAIKU TUNNEL (2001) og THE BEST THIEF IN THE WORLD (2004), før han samme sted vant en jurypris for INEQUALITY FOR ALL.