BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

The Armstrong Lie

ORIGINALTITTEL:
The Armstrong Lie
USA/ 2013/ 2 t. 2 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
MEDVIRKENDE:
Lance Armstrong
REGI:
Alex Gibney
MANUS:
Alex Gibney
PRODUSENT:
Alex Gibney, Frank Marshall og Matthew Tolmach
TEMA:
Sport
Beretningen om en varslet skandale

I 2009 ble Alex Gibney hyret inn for å lage det han antok ville bli en inspirerende film om Lance Armstrongs Tour de France-comeback. En tydelig smigret Armstrong stilte velvillig opp, og lot også Gibney få tilgang til hjelpeapparat og støttespillere. Selv om Armstrong på denne tiden var ansett som vår tids største syklist, var han stadig omgitt av dopingrykter som nektet å forsvinne, uansett hvor mange tester han bestod. Da Armstrong tidligere i år ovenfor Oprah Winfrey og en verden av sportsinteresserte innrømmet at anklagene om dopingbruk var sanne, innså Gibney at han satt på et uvurderlig materiale.

Det er dette materialet som danner grunnlaget for THE ARMSTRONG LIE. Filmen er et kritisk blikk på en mann hvis vei til toppen var brolagt med løgn og skittent spill, og på et veldedighetsimperium bygget på hans gode navn. Nå som vi alle vet sannheten om Armstrong, er filmen dessuten en fascinerende studie av en løgner som er så dypt inne i sin egen fiksjon at han aldri kan komme seg ut av den med verdigheten i behold.

Alex Gibney

ALEX GIBNEY (1953) har regissert og produsert en rekke filmer i over 30 år. Han vant i 2007 Oscar for beste dokumentarfilm med filmen TAXI TO THE DARK SIDE.