BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

Shirley: Visions of Reality

ORIGINALTITTEL:
Shirley: Visions of Reality
Østerrike/ 2013/ 1 t. 33 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
ingen
MEDVIRKENDE:
Stephanie Cumming, Christoph Bach, Florentin Groll, Elfriede Irrall
REGI:
Gustav Deutsch
MANUS:
Gustav Deutsch
FOTO:
Jerzy Palacz
PRODUSENT:
Gabriele Kranzelbinder
TEMA:
Kunst
Å hoppe etter Hopper

Den amerikanske kunstneren Edward Hopper (1882-1967) står bak noen av det 19. århundrets mest ikoniske malerier, og arbeidet hans har tjent som inspirasjonskilde for alt fra Ridley Scotts BLADE RUNNER til en viss populær temarestaurant på Grünerløkka. I SHIRLEY: VISIONS OF REALITY har den østerrikske multikunstneren Gustav Deutsch gjenskapt 13 av Hoppers mest kjente malerier som en serie filmatiske tablåer. Med god hjelp fra filmfotografen og lyssettingstrollmannen Jerzy Palacz, forflytter Deutsch Hoppers bilder fra det lille til det store lerretet med uhyggelig presisjon. Med utgangspunkt i de ulike kvinneskikkelsene, har han skapt en fortelling om skuespillerinnen Shirley. Via interne monologer reflekterer Shirley over temaer som kunst, politikk og mellommenneskelige relasjoner, og ved hjelp av bruddstykker av radiosendinger, knyttes fortellingen om henne opp mot viktige hendelser i Amerikas historie i årene 1931-1963.

SHIRLEY: VISIONS OF REALITY er et høyst fascinerende møte mellom to kunstnere, og en kontroversiell tolkning av Hoppers uforglemmelige motiver.

Gustav Deutsch

GUSTAV DEUTSCH er en ledende østerrisk regissør med en undersøkende tilnærming til filmmediet. I tillegg til å ha laget filmer har han vært involvert i en rekke andre kunstneriske prosjekter, blant annet innen fotografi og arkitektur.