BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

The Summit

ORIGINALTITTEL:
The Summit
England / Irland / Sveits / USA/ 2012/ 1 t. 35 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
ingen
MEDVIRKENDE:
Cecilie Skog, Tshering Lama, Annie Starkey, Wilco van Rooijen
REGI:
Nick Ryan
MANUS:
Mark Monroe
FOTO:
Robbie Ryan
PRODUSENT:
John Battsek, Pat Falvey, Darrell Kavanough, John McDonnell, Alan Maher
Skjebnesvangert møte med verdens tøffeste fjell

K2 er ikke det høyeste fjellet i verden, men blant fjellklatrere er det kjent som det mest utfordrende. Dermed har det med årene antatt karakter av en svenneprøve blant klatrere – om enn en potensielt skjebnesvanger én. THE SUMMIT forteller historien om et slikt skjebnesvangert forsøk på bestige fjellet, nemlig den beryktede ekspedisjonen i 2008, da 25 erfarne og svært godt forberedte klatrere la ut mot toppen, og kun 14 kom tilbake i live.

Da nyheten om ekspedisjonens fatale utfall ble kjent, resulterte det umiddelbart i en rekke spekulasjoner blant nettdebattanter, som med karakteristisk selvsikkerhet mente seg å ha den hele og fulle oversikten over hva som egentlig hadde skjedd. THE SUMMIT er regissør Nick Ryans forsøk på å kartlegge de tilgjengelige fakta i saken: Ved hjelp av arkivbilder fra ekspedisjonen og bemerkelsesverdig troverdige rekonstruksjoner, har han laget en dokumentar som både er en nitid dissekering av 2008-ekspedisjonen og en spennende og medrivende film om fjellklatring.

Nick Ryan

NICK RYAN grunnla produksjonsselskapet Image Now Films i 1995, og arbeider som regissør, manusforfatter og produsent. Både kortfilmen A LONELY SKY (2006) og THE GERMAN (2008) er blitt belønnet med priser.