BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Broadway Idiot

ORIGINALTITTEL:
Broadway Idiot
USA/ 2013/ 1 t. 20 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
MEDVIRKENDE:
Billie Joe Armstrong, John Gallagher Jr., Michael Mayer, Michael Esper
REGI:
Doug Hamilton
FOTO:
Dan Krauss
PRODUSENT:
Ira Pittelman
TEMA:
Musikk
Punk goes Broadway

Green Days sjuende studioalbum «American Idiot» (2004) ble en uventet kommersiell suksess for et band som av de fleste ble regnet for å være godt over middagshøyden. Albumet var en god gammeldags rockeopera etter mønster av The Whos «Tommy», og ble raskt bandets bestselgende album siden deres store gjennombrudd «Dookie» ti år tidligere. Albumet inspirerte Broadway-veteranen Michael Mayer til å produsere en vaskeekte musikalversjon av albumet. Fem år senere var det duket for premieren på «American Idiot: The Musical».

BROADWAY IDIOT dokumenterer arbeidet med å omskape albumet til en sceneforestilling, og byr på et høyst underholdende møte mellom punkerne og deres nye samarbeidspartnere i musikalverdenen. Mye av det som gjør filmen så fascinerende - også for mennesker som aldri har hørt en Green Day-låt - er hvor like disse to verdenene viser seg å være. For som frontmann Billie Joe Armstrong sier det: «Vi var i stand til å skape en dialog jeg har villet ha hele mitt liv - og det skjedde ikke via rock'n'roll, det skjedde i teatret».

Doug Hamilton

DOUG HAMILTON har lenge vært journalist for CBS News' «60 Minutes» og arbeidet med flere dokumentarer. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, inkludert tre Emmy-priser og en George Foster Peabody-pris.