BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Free the Mind

ORIGINALTITTEL:
Free the Mind
Danmark/ 2012/ 1 t. 20 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Travis Leanna, Richard Davidson
REGI:
Phie Ambo
MANUS:
Phie Ambo
FOTO:
Phie Ambo
PRODUSENT:
Sigrid Dyekjær, Kaarle Aho
TEMA:
Gulluglen
Vekk med pillene, finn pusten!

Den anerkjente hjerneforskeren Richard Davidson studerer effekten meditasjon har på menneskehjernen. Han setter i gang et uvanlig eksperiment der krigsveteraner og barn med ADHD lærer yoga og meditasjonsøvelser for å finne ro, bearbeide traumer og vanskelige følelser. Vi møter blant annet den tidligere forhøreren Steve og den avtroppa bataljonlederen Rich. Begge lider av posttraumatisk stressyndrom etter opplevelser i Irak og Afghanistan. Spørsmålet er om enkle pusteøvelser - snarere enn piller - kan lindre angst og smerter de lever med daglig.

Davidson mener meditasjon gjør oss gladere, mer oppmerksomme og omtenksomme. Will og de andre barna i barnehagen lærer de samme øvelsene som de tidligere soldatene. Vi får et innblikk i hva som fysisk skjer i hjernen til barna og krigsveteranene. De forteller også om hvordan de opplever øvelsene. Er det mulig å ta kontroll over ens egen hjerne?

Phie Ambo

Phie Ambo (Danmark, 1973) Filmer i utvalg: 60 SECONDS OF SOLITUDE IN YEAR ZERO (2011), MECHANICAL LOVE (2007), MIT DANMARK (2006)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: