BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Taxi
Iran/ 2014/ 1 t. 22 min.
SPRÅK:
persisk / farsi
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Jafar Panahi
REGI:
Jafar Panahi
MANUS:
Jafar Panahi
Guds veier er iransakelige

I 2010 ble Jafar Panahi arrestert av iranske myndigheter for sitt demokratiske engasjement, og ilagt forbud både mot å lage film og å forlate landet. Den fryktløse regissøren har imidlertid fortsatt produksjonen, og årets Gullbjørn-vinner i Berlin, TAXI TEHERAN, er den tredje filmen han har smuglet ut av landet siden arrestasjonen. Panahi har blitt en viktig skikkelse i den iranske ytringsfrihetskampen, og i sin nye film spiller han selv rollen som en taxisjåfør som kjører rundt i hovedstaden Teheran og diskuterer de politiske forholdene i landet med passasjerene sine.

Panahi iscenesetter samtaler med menn og kvinner, gamle og unge, rik og fattig, sekulære og religiøse, og ved å presentere et tverrsnitt av befolkningen, tegner han et langt mer nyansert og innsiktsfullt portrett av det moderne Iran enn det ensidige bildet som så ofte serveres i vestlige medier. TAXI TEHERAN er en modig og kritisk film om ytringsfrihet, sensur og totalitære regimer som utspiller seg i skjæringspunktet mellom dokumentar og fiksjon, og som kaster nytt lys på en av verdenssamfunnets mest demoniserte nasjoner.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Jafar Panahi

Jafar Panahi (Iran, 1960) Filmer i utvalg: CLOSED CURTAIN (2013), THIS IS NOT A FILM (2011), OFFSIDE (2006), CRIMSON GOLD (2003), SIRKELEN (2000)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: