BIFF21_logo-nettside-1x-500px.png
Internasjonal dokumentar
miles davis birth of the cool.jpg

Miles Davis: Birth of the Cool

ORIGINALTITTEL:
Miles Davis: Birth of the Cool
USA / Storbritannia/ 2019/ 1 t. 55 min.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
uten
MEDVIRKENDE:
Frances Taylor Davis, Juliette Gréco, Stanley Crouch, Herbie Hancock, Wayne Shorter
REGI:
Stanley Nelson
PRODUSENT:
Stanley Nelson, Nicole London
TEMA:
Musikk
Mannen, myten, motsetningene

Miles Davis var ikke bare en av tidenes største jazzmusikere, en liveartist uten sidestykke, en rockestjerne og et populærkulturelt ikon – han var også en notorisk rusmisbruker og konemishandler. Der dokumentarfilmer om populære artister ofte glatter over sine subjekters mindre sympatiske sider, gir regissør Stanley Nelson oss her det komplette – og komplekse – bildet av mannen og myten. Ved hjelp av intervjuer med venner og samarbeidspartnere (Herbie Hancock, Quincy Jones, Wayne Shorter), en skattekiste av arkivbilder og utdrag fra Davis’ selvbiografi, har Nelson skapt en bunnsolid dokumentar om den begavede rikmannssønnen som revolusjonerte jazzen, pleide omgang med Pablo Picasso og Jean-Paul Sartre, og som for minst én generasjon var selve definisjonen av cool.

BIRTH OF THE COOL er et dyptpløyende, nyansert, skarpt, oppklarende og usedvanlig tilfredsstillende kunstnerportrett som passer like godt for hardbarkede Miles Davis-fans som for de uinnvidde.

-

Visningen søndag 29. september kl 21:00 introduseres av jazzmusiker og komponist Kjetil Møster. I samarbeid med Bergen JazzforumSe Facebook-arrangementet her.

Stanley Nelson

Stanley Nelson (USA) Filmer i utvalg: BOSS: THE BLACK EXPERIENCE IN BUSINESS (2019), RISE UP: THE MOVEMENT THAT CHANGED AMERICA (2018), THE BLACK PANTHERS: VANGUARD OF THE REVOLUTION (2015)