BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire
yalda.jpg

Yalda, a Night for Forgiveness

ORIGINALTITTEL:
Yalda, la nuit du pardon
Frankrike / Tyskland / Sveits / Iran / Luxembourg/ 2019/ 1 t. 29 min.
SPRÅK:
Farsi
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Sadaf Asgari, Behnaz Jafari, Babak Karimi, Fereshteh Sadr Orafaee, Forough Ghajebeglou
REGI:
Massoud Bakhshi
MANUS:
Massoud Bakhshi
FOTO:
Julian Atanassov
PRODUSENT:
Jacques Bidou, Marianne Dumoulin
TEMA:
BIFF+
Et usannsynlig spennende iransk drama om forbrytelse, straff og direktesendt tilgivelse

Unge Maryam er blitt dømt til døden for drapet på sin ektemann Nasser, men får én sjanse til å slippe dødsstraff: Ved å delta på et direktesendt tv-program og trygle Nassers slektninger om tilgivelse, kan hun bli benådet. Mens vi følger Maryam backstage og gjennom den skjebnesvangre sendingen, nøstes historien om drapet og det «midlertidige ekteskapet» langsomt opp. Ved å blande formgrep fra iransk arthouse-drama med en amerikansk-inspirert gameshow-dramaturgi, skrur regissør Massoud Bakhshi sakte, men sikkert til nerven i fortellingen til publikum sitter ytterst på setekanten.

YALDA, A NIGHT FOR FORGIVENESS er en fengslende og eksepsjonelt spennende film, som blir desto mer fascinerende når man vet at denne typen tv-programmer faktisk eksisterer i Iran. Filmen skildrer kvinners posisjon i et samfunn hvor lovene favoriserer menn i alle sammenhenger, og hvor religion gjennomsyrer samtlige deler av samfunnslivet. Dette nervepirrende dramaet er et mesterstykke i å dramatisere sosiale problemstillinger ved hjelp av sjangerfilmens virkemidler.

Denne filmen kan strømmes på BIFF+ fra 12. til 31. oktober 2020.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Massoud Bakhshi

Massoud Bakhshi (Iran) Filmografi: A RESPECTABLE FAMILY (2012), OUR PERSIAN RUG (2010), TEHERAN HAS NO MORE POMEGRANATES (2007)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: