BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Shirley
USA/ 2020/ 1 t. 47 min.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young, Logan Lerman
REGI:
Josephine Decker
MANUS:
Sarah Gubbins
FOTO:
Sturla Brandth Grøvlen
Et forførende, spennende og skremmende forfatterportrett du aldri har sett maken til

Den amerikanske forfatteren Shirley Jackson (1916–1965) er best kjent for romanen «The Haunting of Hill House» fra 1959, som i 2018 dannet utgangspunkt for den kritikerroste grøsserserien ved samme navn. I spillefilmen SHIRLEY er det derimot Jackson selv som er hovedpersonen, i et psykologisk drama som er like fullt av pirrende uhygge, trolsk mystikk og forførende atmosfære som hennes egne bøker: Når den unge akademikeren Fred og hans kone Rose flytter inn hos Jackson og ektemannen, trekkes de inn i et psykoseksuelt spill hvor de etter hvert mister evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet.

SHIRLEY er ingen tradisjonell biografi – og godt er det. Den alltid severdige Elisabeth Moss briljerer i tittelrollen i en film som veksler mellom periodedrama, litteraturhistorisk collegekomedie og mørk fantasy. Regissør Josephine Decker tar seg enkelte friheter med Jacksons liv og levned, men til gjengjeld makter filmen det kunststykke å skildre forfatteren med hennes eget kunstnerskap som linse – hvilket både er en større, mer imponerende og langt mer underholdende bragd.

Josephine Decker

Josephine Decker (USA) Filmer i utvalg: MADELINE'S MADELINE (2018), MOSAIC (2017), THOU WAST MILD AND LOVELY (BIFF 2014), BUTTER ON THE LATCH (2013)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: