BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
aalto.jpg

Aalto

Finland/ 2020/ 1 t. 43 min.
SPRÅK:
finsk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Alvar Aalto, Aino Aalto
REGI:
Virpi Suutari
MANUS:
Virpi Suutari
FOTO:
Heikki Färm, Jani Kumpulainen, Martti Suosalo, Virpi Suutari
PRODUSENT:
Timo Vierimaa
Et portrett av den store finske arkitekten og hans viktigste samarbeidspartner – konen

Finske Alvar Aalto (1898–1976) er en bauta innen arkitekturens verden, og en av Nordens største og mest innflytelsesrike arkitekter og møbeldesignere gjennom tidene. I denne grundige og solide dokumentarfilmen får vi en gjennomgang av Aaltos liv og karriere, samtidig som vi får servert stilsikre skildringer av noen av hans mest nyskapende, skoledannende og inspirerende arbeider. Blant bygningene vi får stifte nærmere bekjentskap med er biblioteket i Vyborg, studentboligene ved Massachusetts Institute of Technology, det tidligere tuberkulosehjemmet i Paimio og Finlandiahuset i Helsinki.

AALTO er klassisk i stilen, men utfordrer også forestillingen om det store, mannlige geniet ved å vie betydelig plass til Aaltos første kone Aino, som var hans nærmeste samarbeidspartner frem til hun døde av kreft i 1949. Med god bruk av arkivmateriale og et overflødighetshorn av vakre bygninger, møbler og bruksgjenstander, er dette et must for alle som er opptatt av arkitektur og design.

Visningen tirsdag 13. oktober blir innledet av Lars Berge, landskapsarkitekt, arkitekt og driver av kontoret LJB i Bergen. Facebookarrangementet finner du her.

I samarbeid med Byarkitekten i Bergen. Les mer om samarbeidet her.

Denne filmen kan strømmes på BIFF+ fra 12. til 31. oktober 2020. Begrenset antall visninger på BIFF+.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Virpi Suutari

Virpi Suutari (Finland) Filmer i utvalg: ENTREPRENEUR (2018), GARDEN LOVERS (2014), HILTON! (2013), AUF WIEDERSEHEN FINNLAND (2010)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: