BIFF21_logo-nettside-1x-500px.png
Checkpoints
caviar connection.jpg

The Caviar Connection

Frankrike/ 2021/ 1 t. 44 min.
SPRÅK:
aserbajdsjansk/engelsk
UNDERTEKSTER:
engelsk
REGI:
Benoit Bringer
MANUS:
Benoit Bringer, Laurent Richard
FOTO:
Mathias Denizo, Christophe Astruc, Christophe Barreyre
PRODUSENT:
Laurent Richard
Demokrati til salgs

Hva skal til for å holde på makten i et diktatur? Ifølge denne forstyrrende dokumentaren er svaret målrettet imagebygging og enorme bestikkelser. Med utgangspunkt i journalisten Khadija Ismayilovas oppgjør med den aserbajdsjanske presidenten og hans familiedynasti, ser denne filmen nærmere på hvordan Aserbajdsjan og diktaturer som Turkmenistan og Usbekistan bruker rikdommen fra den kaspiske oljen til å legitimere seg selv i verdenssamfunnets øyne – inkludert hos Thorbjørn Jaglands Europaråd. Ved å hyre inn verdensberømte popstjerner og skuespillere, være vertskap for storslåtte arrangementer og bestikke diplomater og observatører med overdådige gaver, tar disse statene i bruk et av de eldste triksene i boka: Brød og sirkus.

Den franske journalisten og dokumentarfilmskaperen Benoît Bringer var en del av det Pulitzer-prisvinnende teamet som offentliggjorde Panama-dokumentene. Med THE CAVIAR CONNECTION gir han oss en påminnelse om hvor lett vi lar oss påvirke av pomp og prakt, og hvor sårbart demokratiet egentlig er.

Regissør Benoît Bringer gjester visningen 7. oktober, og etter filmen blir det samtale mellom Bringer, Tina Søreide, professor ved NHH, og Jette Christensen, avtroppende medlem av Europarådet. Samtalen holdes på engelsk.

Tid og sted: Torsdag 7. oktober kl 18:00 i KP5 (NB! endret sal) Bergen kino. KJØP BILLETT.

Benoit Bringer

Benoît Bringer (Frankrike) Filmografi: THE CARNIVORE’S DILEMMA (2018), PANAMA PAPERS: THE HOLD-UP OF THE CENTURY (2016), PRIMAIRES AU PS, L'IMPROBABLE SCÉNARIO (2011)