BIFF 2018: 26. september - 4. oktober

Åpningsfilmen er klar!

The Square

 

Ruben Östlunds kritikerroste THE SQUARE, som nylig vant hovedprisen under årets Cannes-festival, blir åpningsfilm når Bergen internasjonale filmfestival går av stabelen tirsdag 26. september. Visningen finner sted i Konsertpaleet, Bergen kino, og innleder ni dager med film på den 18. utgaven av BIFF.

 

THE SQUARE kaster et satirisk blikk på den skandinaviske kulturen og kunstfeltet, og følger Christian (spilt av danske Claes Bang), direktøren av et moderne kunstmuseum i Stockholm, hvis nøye balanserte liv faller ut av balanse etter han blir ranet på gaten. Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid's Tale) og Dominic West (The Wire), dukker også opp i sentrale roller.

Arthaus, som i år feirer sitt 25-årsjubileum, er distributør av filmen i Norge, og har også distribuert Östlunds filmer GITARMONGO (2005), kortfilmen HENDELSE VED BANK (2009), i tillegg til DE UFRIVILLIGE (2008), PLAY (2011) og TURIST (2014), som alle har blitt vist på BIFF tidligere år.

Festivalleder Tor Fosse uttaler at Bergen internasjonale filmfestival er beæret over å få norgespremieren på THE SQUARE, som han mener var en absolutt verdig vinner av Gullpalmen i Cannes i år. – Den vil være en perfekt åpningsfilm for BIFF i år, sier Fosse, som også stadfester at festivalen har planer om en morsom åpningsfest som står i stil til filmen:

– Vi ser for oss at hele kunstmiljøet i Bergen blir invitert til denne forestillingen, siden filmen ironiserer vilt og uhemmet om den moderne kunstens rolle i samfunnet, samtidig som den på en galant måte tar pulsen på tiden hva gjelder markedsføring og falske nyheter.

Jubilanten Arthaus gleder seg også til norgespremiere i Bergen.

– Vi er stolte og glade over at BIFF ønsker å ha The Square som åpningsfilm, vi håper og tror den vil gjøre uutslettelig inntrykk i møte med publikum. Kanskje treffer den bergenserne spesielt godt, med sitt veletablerte og renommerte kunstliv, sine festivaler og festspill. For oss er det ekstra stas at festivalen ønsker å gjøre dette i år hvor vi har 25-årsjubileum, da det nettopp var festivalleder Tor Fosse som startet Arthaus i 1992, uttaler Nille Stormoen, markedsansvarlig i Arthaus.

Les festivalens omtale av filmen her.