BIFF 2018: 26. september - 4. oktober

Dokumentarfilm for videregående skole

 

BIFF inviterer alle videregående skoler i Hordaland til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen. Hvert år får elevene møte spennende gjester fra filmene til samtale i kinosalen. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år.

Kontaktperson er Håkon Tveit, undervisningsansvarlig, hakon (at) biff.no, tel (+47) 55 30 08 47, mob (+47) 930 52 592.

NB! PROGRAM FOR 2017:

Onsdag 27., torsdag 28. og fredag 29. september 2017:

HELDAGSTEMA: KLIMAKS: KLIMA, MILJØ OG MENNESKERETTIGHETER

Klimakampen har nådd et klimaks. Klimaendringer og forurensing straffer de fattige, og selv naturvernere kan ende med å la sin kamp gå utover sårbare lokalsamfunn. Sosiale retter og ytringsfrihet er begge truet i miljøkampen.

I samarbeid med Raftostiftelsen.

THANK YOU FOR THE RAIN

Regi: Julia Dahr og Kisilu Musya. Norge, Storbritannia 2017 (1 t 27 min) Engelsk og swahili tale, norsk tekst.

Bonden Kisilu i Kenya kjemper mot klimaendringer ved å plante trær og spre sitt budskap til både sambygdinger og FN. Julia filmer hans heroiske kamp for å holde hodet over vannet med familien og samtidig bli hørt blant globale ledere med beslutningsvegring.

PLASTIC CHINA

Regi: Jiuliang Wang. Kina 2016 (1 t 22 min) Mandarin tale, engelsk tekst.

Alle nordmenn vet om hvalen som var full av plast, men få kjenner livet til de som resirkulerer i landet som importerer mest brukt plast: Kina. Yi-Jie (11) og familien lever av plastgjenvinning. Framtidsdrømmene er store. I plasthavet sitter hun med en pose der det står på norsk: «returplast».

A RIVER BELOW

Regi: Marc Grieco. USA, Colombia 2017 (1 t 26 min) Engelsk, portugisisk og spansk tale, engelsk tekst.

Colombianske Fernando og brasilianske Richard slåss for å redde utrydningstruede amazonasdelfiner, én med forskning og aktivisme, én med et populært TV-program. Men når nyheten om delfindrap når bredt ut straffes fattige fiskere. Miljøkampen er et tveegget sverd og motstanderne er mektige.

Onsdag 27., torsdag 28. og fredag 29. september 2017:

HELDAGSTEMA: HELTER

Kor e’ alle helter hen? Møt virkelighetens superhelter. Vi presenterer inspirerende forbilder fra nært og fjernt. Noen skoler skal delta på HELTER via Lokal-BIFF i samarbeid med Den kulturelle skolesekken. Vi tilbyr samme program i Bergen under BIFF i vårt ordinære skoleprogram.

MOLDOVAN MIRACLE

Regi: Stian Indrevoll. Norge 2017 (1 t 22 min) Norsk, engelsk og moldovsk tale, engelsk tekst.

Optikeren Hans Bjørn Bakketeig fra Os i Hordaland har reddet synet til ti tusen mennesker i Europas fattigste land, Moldova. Politisk kaos kompliserer arbeidet, men det skal mye til å stoppe «Trollmannen fra Os».

THANK YOU FOR THE RAIN

Regi: Julia Dahr og Kisilu Musya. Norge, Storbritannia 2017 (1 t 27 min) Engelsk og swahili tale, norsk tekst.

Bonden Kisilu i Kenya kjemper mot klimaendringer ved å plante trær og spre sitt budskap til både sambygdinger og FN. Julia filmer hans heroiske kamp for å holde hodet over vannet med familien og samtidig bli hørt blant globale ledere med beslutningsvegring.

JAHA’S PROMISE

Regi: Kate O’Callaghan og Patrick Farrelly. USA, Storbritannia, Gambia 2017 (1 t 20 min) Engelsk tale, norsk tekst.

Gambiske Jaha ble kjønnslemlestet som barn og giftet bort til en mann i New York. Som voksen kjemper hun for at datteren og andre jenter ikke skal lide samme skjebne. Kampen står mot familien og styresmaktene i hjemlandet. Med Jahas vinnende vesen brenner håpet.

Mandag 2., tirsdag 3. og onsdag 4. oktober 2017

HELDAGSTEMA: STOPP PRESSEN!

Nyhetene er ikke hva de var, men noe er evig: I krig er sannheten det første offer og alle stater kontrollerer informasjon. Møt dagens uavhengige journalister.

I samarbeid med Raftostiftelsen.

ALL GOVERNMENTS LIE

Regi: Alfred Peabody. Canada, USA 2016 (1 t 32 min) Engelsk tale, norsk tekst.

Falske nyheter er gammelt nytt. Respekterte medier som New York Times og CNN formidlet løgner som støttet invasjonen i Irak. Vi følger den frie pressen fra legendariske I.F. Stones nyhetsbrev med spark mot Nixon til The Guardians lekkasjer om overvåkning.

RISK

Regi: Laura Poitras. USA, Tyskland 2017 (1 t 30 min) Engelsk tale, norsk tekst.

Laura Poitras følger opp sin Oscarvinnende dokumentarfilm CITIZEN FOUR om Edward Snowden med et portrett av Wikileaks’ Julian Assange. Hva risikerer ytringsfrihetens frontfigur i kampen for fri flyt av informasjon, og hvor setter han selv grensen for den gravende journalistikken i Poitras’ film?

RADIO KOBANÎ

Regi: Reber Dosky. Nederland 2016 (1 t 10 min) Kurdisk tale, engelsk tekst.

Tjue år gamle Dilovan driver radiostasjon i Kobanî i Syria etter IS’ herjinger. Hun intervjuer stridende og sivile som skal bygge byen på ny etter total ødeleggelse. Fra en hjerteskjærende start vokser en herlig håpefull film med unge journalister for framtiden. Vi advarer om sterke scener.

ENKELTFILMER 2017

Vi tilbyr også enkeltstående dokumentarfilmer som kan vises etter avtale via hakon@biff.no.

PRE-CRIME

Regi: Matthias Heeder og Monika Hielscher, Tyskland 2017 (1 t 30 min) Engelsk og tysk tale, eng. tekst.

MINORITY REPORT har blitt virkelighet. Siden Snowdens avsløringer vet alle at vi overvåkes, men teknologiens inngripen har nådd lengre enn langt. I mange land griper politiet inn overfor borgere som aldri har gjort noe ulovlig, fordi overvåkningsdata sannsynliggjør at de er framtidens kriminelle.

BØNN

Regi: Lars Petter Gallefoss. Norge 2017 (42 min) Ingen tale, ingen tekst.

Årets store religionsfilm er signert bergenseren som vant Gullruten med serien FLUKT. Bli med på en helt spesiell reise i religioner – en hyllest til likheter og mangfold mellom mennesker i bønn. Filmen har en unik og meditativ stil som er vakker, utfordrende og lærerik. Anbefales for Religion og etikk.

HVA VIL FOLK SI

Regi: Iram Haq, Norge 2017 (1 t 46 min) Urdu og norsk tale, norsk tekst. (kun mandag 2. oktober)

I år tilbyr vi også en brennaktuell spillefilm. En av Norges beste regissører har erfaring med å leve mellom to kulturer. Hun har laget en intens, spennende film om Nisha, som ferskes med sin norske kjæreste og tvangssendes til Pakistan. Forholdet til den tradisjonsbundne faren er flott skildret.