BIFF 2018: 26. september - 4. oktober

Dokumentarfilm for videregående skole

 

BIFF inviterer alle videregående skoler i Hordaland til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen. Hvert år får elevene møte spennende gjester fra filmene til samtale i kinosalen. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år. Bergens Tidende er stolt sponsor av BIFFs skoleprogram.

GRATIS HELDAGS DOKUMENTARFILMTILBUD FOR VIDEREGÅENDE SKOLER

BERGEN KINO 26. SEPTEMBER til 4. OKTOBER 2018

Lærere kan velge mellom tre heldagstema eller avtale visninger av enkeltfilmer. Kontaktperson er undervisningsansvarlig Håkon Tveit, hakon (at) biff.no, tel (+47) 55 30 08 40, mob (+47) 930 52 592.

HELDAGSTEMA: MILJØAGENTENE

Onsdag 26., torsdag 27. og fredag 28. september.

Elever, presidenter og aktivister tar opp kampen for miljøet og mot klimaendringer. Alle er agenter for endring gjennom lokale løsninger med global relevans og slåss for grunnleggende menneskerettigheter. I samarbeid med Raftostiftelsen.

ACTIVIST
Regi: Petteri Saario. Finland 2017 (59 min) Finsk tale, engelsk tekst.;
Riika (15) er Finlands yngste bystyremedlem. Hun bor i et verneverdig område nord i landet og slåss mot internasjonale selskaper som vil drive gruvedrift i en sårbar naturperle. Samtidig er faren en gruvearbeider som vil forsvare arbeidsplasser.

ANOTE'S ARK
Regi: Matthieu Rytz. Canada 2018 (1 t 17 min) Engelsk og kiribatisk tale, norsk tekst.
Anote Tong er president i verdens navle, øystaten Kiribati, som ligger på begge sider av ekvator og datolinjen i Stillehavet. Landet hans synker i havet, og Anote leter etter et sted hvor øyfolket kan flytte, samtidig som han tar klimadebatten på verdensscenen.

SILAS
Regi: Anjali Nayar, Hawa Essuman. Canada, Sør-Afrika, Kenya 2017 (1 t 20 min) Engelsk tale og tekst.
Aktivisten Silas kjemper mot avskoging i Liberia. Selv om Afrikas første kvinnelige statsleder er Nobels fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf sliter landet med korrupsjon, og store selskaper sniker til seg jord fra fattige bønder for å felle skog og dyrke palmeolje.

HELDAGSTEMA: SKANDINAVIA

Mandag 1., tirsdag 2., onsdag 3. og torsdag 4. oktober.

Skandinavia rommer mye, og folk med vidt forskjellige bakgrunner lever her. De har ulike drømmer om hva Skandinavia kan bety for deres ytringsfrihet, identitet og levekår. Lever Skandinavia opp til forventningene? Programmet er også med på Lokal-BIFF tildelt av DKS i vår.

FORTELJINGAR OM MOT
Regi: Kari Klyve-Skaug. Norge 2018 (1 t 5 min) Norsk m.fl. tale, norsk tekst.
Modige mennesker bor blant oss. Møt fire flotte forfattere fra Jemen, Kenya, Tsjetsjenia og Iran som bor i Norge. Alle har flyktet fra land der de var truet på grunn av sitt arbeid, men heller ikke i Vest-Europa er ytringsfriheten grenseløs.

THE DRY VALLEY
Regi: Julie Lunde Lillesæter og Julia Dahr. Norge 2018 (29 min) Engelsk og svensk tale, norsk tekst.
Landsbyen Valea Seaca i Romania kalles Lille Skandinavia. De fleste innbyggerne har vært nordpå for å tjene penger. Alle drømmer om en bedre framtid, og Bianca (14) vil bli politi. Denne varme og fine filmen har nye perspektiver på romfolk i Skandinavia.

SILVANA
Regi: Gustafson, Kastebring og Tsiobanelis. Sverige 2017 (1 t 31 min) Svensk tale, engelsk tekst.
Silvana Imam er en svensk rapper med stjernestatus. Tekstene hennes kretser rundt sexisme, homofobi og rasisme. I et splittet Sverige er hun en rå og kompromissløs stemme med stor gjennomslagskraft.

HELDAGSTEMA: #METOO

Mandag 1., tirsdag 2., onsdag 3. og torsdag 4. oktober.

Siden Weinstein-saken smalt har seksuelle overgrep og diskriminering vært i medias søkelys. Med knagger som #metoo og @timesupnow forteller folk sine historier. Kampen står på mange fronter med advokater, aktivister, popstjerner og indiske skoleelever på barrikadene. I samarbeid med Raftostiftelsen.

NETIZENS
Regi: Cynthia Lowen. USA 2018 (1 t 36 min) Engelsk tale, norsk tekst.
Nettet er en frontlinje for sivile rettigheter. Trusler og netthets florerer spesielt mot kvinner. Møt damer som etter grove angrep selv tar kontrollen. Cynthia Lowen er tilbake etter at hun produserte en klassiker på BIFFs skoleprogram med BULLY.

BOYS WHO LIKE GIRLS
Regi: Inka Achte. Finland, India, Norge 2018 (1 t 8 min) Hindi, marathi og engelsk tale, engelsk tekst.
Indiske Harish driver en klubb for gutter som jobber mot vold og hets av kvinner i Mumbai. Tenåringen Ved har vokst opp i et voldelig hjem og blir med. Kampen for en trygg og likestilt verden må få guttene med på laget.

SILVANA
Regi: Gustafson, Kastebring og Tsiobanelis. Sverige 2017 (1 t 31 min) Svensk tale, engelsk tekst.
Silvana Imam er en svensk rapper med stjernestatus. Tekstene hennes kretser rundt sexisme, homofobi og rasisme. I et splittet Sverige er hun en rå og kompromissløs stemme med stor gjennomslagskraft.

ENKELTFILMER

Vi tilbyr også enkeltstående dokumentarfilmer som kan vises etter avtale via hakon (at) biff.no.

BRENNENDE MINNER
Regi: Ellen-Astri Lundby. Norge 2018 (1 t 20 min) Norsk tale, engelsk tekst.
Mange nordmenn ble flyktninger i eget land da tyske tropper brant Nord-Norge under andre verdenskrig. Nå forteller disse om sin flukt til barn som i dag har flyktet til Finnmark fra Syria og Sudan.

Visningstider
Tirsdag 25. september kl. 13.30
Fredag 28. september kl. 09.00
Mandag 1. oktober kl. 09.10
Tirsdag 2. oktober kl. 09.15
Onsdag 3. oktober kl. 09.15 FULLSATT
Onsdag 3. oktober kl. 11.00 FULLSATT

REKONSTRUKSJON UTØYA
Regi: Carl Javér. Sverige, Norge 2018 (1 t 32 min) Norsk tale, engelsk tekst.
Fire overlevende fra Utøya samles med andre ungdommer for å rekonstruere sine minner med rollespill for å bearbeide traumene. I nedtonet filmspråk med de overlevendes egne ord går vi gjennom en konstruktiv og fruktbar prosess med sterke, personlige historier.

Visningstider
Tirsdag 25. september kl. 12.30
Tirsdag 2. oktober kl. 09.00
Torsdag 4. oktober kl. 09.15

PICTURE PERFECT
Regi: Ida Kleppe. Norge 2018 (1 t 10 min) Norsk tale, engelsk tekst.
Thomas Morel flyttet til Norge fra Nederland da han var 16. Han har stor suksess som fotograf, men bølgedalene er dype for en ambisiøs kunstner med ADHD. Filmen har viktig tematikk som minner om BIFF-favoritten FLINK PIKE og byr på nydelige bilder.

Visningstider
Torsdag 27. september kl. 09.30
Tirsdag 2. oktober kl. 09.30 FULLT
Onsdag 3. oktober kl. 09.00 FULLT

TEAM HURRICANE
Regi: Annika Berg. Danmark 2017 (1 t 36 min) Dansk tale, engelsk tekst.
Dette er årets store ungdomsfilm. Åtte venninner fyller livet den sommeren ungdomsklubben skal legges ned. I en fargesprakende blanding av fiksjon og dokumentar snakker den sjarmerende gjengen om kjærlighet, sexisme, depresjon, kunst og sosiale medier.

Visningstider
Tirsdag 25. september kl. 10.40
Onsdag 26. september kl. 11.00
Fredag 28. september kl. 11.20
Onsdag 3. oktober kl. 09.00 FULLSATT
Torsdag 4. oktober kl. 11.30

ANOTE’S ARK
Visningstider

Onsdag 26. september kl. 13.15
Tirsdag 2. oktober kl. 11.40
Torsdag 4. oktober kl. 09.30

SILVANA
Visningstid
Tirsdag 25. september kl. 12.45

Vi har også følgende gratisvisninger for språkfag:

¡LAS SANDINISTAS! (spansk)
Visningstider
Tirsdag 25. september kl. 09.00
Tirsdag 25. september kl. 10.40
Onsdag 26. september kl. 09.00
Fredag 28. september kl. 09.00

AMIN (fransk)
Visningstid
Fredag 28. september kl. 11.00

Skoleprogrammet er sponset av:

bergens tidende pc logo_trans_45-90 mm copy.jpg