BIFF 2021: 20.-28. oktober

Dokumentarfilm for videregående skole


BIFF inviterer alle videregående skoler til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år.

Lærere kan velge mellom tre heldagstema eller avtale visninger av enkeltfilmer. Kontaktperson er undervisningsansvarlig Håkon Tveit, hakon (at) biff.no, tel (+47) 55 30 08 40, mob (+47) 930 52 592.

HELDAGSTEMA: FOLKEHELSE OG LIVSMESTRING

Å forebygge og å beskytte er viktige prinsipper i folkehelsearbeid, men hver enkelt kan ta en aktiv rolle i å bedre sin og andres helse. Kampen for å kunne være seg selv kan utfordre et samfunns normer og regler, og det er ikke alltid samfunnet har rett.

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG
Regi: Ibrahim Mursal. Norge 2020 (59 min) arabisk og norsk tale, norsk tekst.
Kunstneren Ahmed Umar kom til Norge som flyktning i 2008, og ble verdens første åpent homofile sudanske mann da han kom ut på Facebook i 2015. Filmen er en reise på tvers av kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.

VINDEN SNUR
Regi: Kieran Kolle. Norge 2020 (78 min) norsk tale, engelsk tekst.
Norge har lenge hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, men nå er det en revolusjon på gang. Tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk kjemper for å endre hvordan vi som samfunn behandler narkomane – og for selv å leve gode og verdige liv.

ALLTID AMBER
Regi: Lia Hietala, Hannah Reinikainen. Sverige 2020 (76 min) svensk tale, engelsk tekst.
«Hvor mye skal jeg forandre meg fordi samfunnet ikke forandrer seg fort nok?» 17-åringen Amber har valgt det kjønnsnøytrale pronomenet hen og går til en terapeut med fokus på kjønnsidentiteter. Vi følger Ambers fargesprakende og turbulente liv, med vennskap som våkner og rakner.

HELDAGSTEMA: BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Klimakrisen og plastforsøpling er sentrale områder der kampen står for bærekraftig utvikling. Norge og oljebransjen bærer et spesielt ansvar på begge fronter, mens svenske Greta Thunberg er en ledestjerne for ungdom som vil ha endring.

THE STORY OF PLASTIC
Regi: Deia Schlosberg. USA, Kina, India, m.fl. 2020 (95 min) engelsk, hindi m.fl. tale, norsk tekst.
Egenskapene som gjør plastikk så praktisk gjør det også til et miljømareritt. Her er historien om hvordan vidundermateriale utviklet seg til å bli en av våre største økologiske trusler. Vi får gir et rystende innblikk i omfanget av og årsakene til problemene med plast.

GRETA
Regi: Nathan Grossman. Sverige 2020 (97 min) svensk og engelsk tale, norsk tekst.
Greta Thunberg har blitt et symbol for ungdommers engasjement for klimasaken. Denne filmen kommer tett på tenåringen som har møtt mye motstand fra mektige menn for sin klare tale om de voksnes manglende vilje og evne til å sikre en trygg fremtid for hennes generasjon.

HELDAGSTEMA: DEMOKRATI OG MEDBORGERSKAP

Hvilke stemmer slipper til i våre demokratier? Alle land driver sensur. Unge grønlendere vil gå sin egen vei, ut av skyggen til kolonimakten Danmark, mens ungdom i USA blir politiske aktive etter skoleskytinger og politivold.

MEET THE CENSORS
Regi: Håvard Fossum. Norge, 2020 (58 min) engelsk tale, norsk tekst.
Håvard Fossum oppsøker sensorer fra hele verden, og får dem til å fortelle hvorfor og hvordan de arbeider med å begrense ytringsfriheten. Resultatet er en underholdende og pedagogisk studie av sensurens samfunnsrolle – fra diktatorisk undertrykkelsesredskap til demokratisk verktøy.

KAMPEN OM GRØNLAND
Regi: Kenneth Sorento. Grønland, Dk., Norge, 2020. (60 min) grønlandsk og dansk tale, engelsk tekst.
Grønlendere er splittet i synet på uavhengighet. Vi følger fire unge grønlendere som på hver sin måte ønsker seg forandring i landet sitt. Skal de øke samarbeidet med Danmark, eller kjempe for selvstendighet?

US KIDS
Regi: Kim Snyder. USA, 2020 (95 min) engelsk tale, norsk tekst.
Etter en skoleskyting krever 17 menneskeliv, samler en rekke elever seg for å protestere for tryggere skoler. US KIDS følger ungdommene gjennom 18 måneder i utviklingen av March For Our Lives-bevegelsen som ønsker å hedre de falne og ta tilbake demokratiet.

ENKELTFILMER:

THE SQUAD #NOTHERETODANCE
Regi: Stéphanie Gillard. Frankrike, 2020 (87 min) fransk og engelsk tale, engelsk tekst.
Langt fra ferrarier og luksus-yachter føler vi verdens beste kvinnelige fotballag, Olympique Lyonnais, fra innsiden. Med verdensstjernen Ada Hegerberg i front jakter de flere titler, og anerkjennelsen de fortjener. De er store atleter, og de er her ikke for å danse.

ALT DET JEG ER
Regi: Tone Grøttjord. Norge, 2020 (75 min) norsk tale, engelsk tekst
Emilie ble seksuelt misbrukt som barn. Som 18-åring vil hun ta et oppgjør med fortiden, men møter motgang i hjelpeapparat og samfunn. Denne filmen utfordrer sosiale tabuer rundt seksuelle overgrep, og legger til rette for en åpen og konstruktiv offentlig samtale på de utsatte sine premisser.

GUNDA
Regi: Victor Kossakovskij. Norge, USA, 2020 (93 min) ingen tale.
I denne perlen av en dokumentarfilm følger vi grisen Gunda og ungene hennes i deres daglige liv på bondegården. Med utsøkt vakre sort-hvitt bilder og et komplett fravær av mennesker og dialog, er GUNDA en tander, intim og empatisk skildring av dyrenes tilværelse.


Skoleprogrammet for videregående skoler er støttet av:


rafto logo.jpgundefined

fritt-ord-logo-liggende-cmyk.jpg