Årets musikkvideo 2021

Vinneren er kåret!

Vinneren av norsk musikkvideokonkurranse 2021 i samarbeid med Vill Vill Vest er: CRUMBS av regissør Stian Andersen for Ane Brun!

Vinneren ble annonsert på visningen av musikkvideoene lørdag 23. oktober. 

Juryens uttalelse

Vi har vurdert svært ambisiøse prosjekt som virkelig løfter artistene, enten det er i nedstrippede personlige portretter, eller som i den andre enden bygger verdener rundt deres alter-egos i mer humør- og klisjefylte hyllester til ulike sjangrer innenfor musikkvideohistorien. I år var det høyt nivå, med vanvittig mange svært så ulike, kreative og unike (på hver sin måte) musikkvideoer, som oppfyller helt ulike roller for de respektive artistene som er på ulike steder i karrieren, med i tillegg et stort spenn i sjangere. Juryen har derfor hatt en ytterst vanskelig jobb, fordi alle de nominerte musikkvideoene har noen helt magiske øyeblikk, der alt stemmer, hvor det enkelte verk fremstår originalt, rått og ekte, og kobling mellom artist, låt, atmosfære og klipp kommer sammen i perfekt harmoni. Vi vil rette en takk til alle de nominerte og gleder oss til å følge både det visuelle og musikalske uttrykket videre.Juryen har derfor hatt en ytterst vanskelig jobb, fordi alle de nominerte musikkvideoene har noen helt magiske øyeblikk, der alt stemmer, hvor det enkelte verk fremstår originalt, rått og ekte, og kobling mellom artist, låt, atmosfære og klipp kommer sammen i perfekt harmoni. Vi vil rette en takk til alle de nominerte og gleder oss til å følge både det visuelle og musikalske uttrykket videre.

Det er tre av videoene som spesielt utmerker seg og som juryen måtte bruke tid på å vurdere ekstra nøye. Uttrykket deres er svært forskjellig, men de klarer å underbygge og løfte frem musikken, slik at låten og det visuelle uttrykket oppleves helhetlig, og vi vil se dem om og om igjen. Før vi presenterer årets vinner ønsker vi å gi to hederlige omtaler, de deler kan man si «andreplassen». Den første av disse to er DON'T WANNA KNOW — av regissør Martin Bremnes for artisten Beharie. Denne musikkvideo traff oss i hjertet, med overveldende mye sårbarhet i sin skildring av unge gutters utforskning av maskulinitet. Du oppdager flere velplasserte detaljer for hver gang du ser den. Når du kommer til sluttscenen innser du at du må se den på nytt og på nytt.

Beharie - Don't Wanna Know from Martin Bremnes on Vimeo.

På delt andre plass er MILLION—av regissør Martin Kopperud og ALSO for og med Kjartan Lauritzen (manus). Her står artisten Per Àki Sigurdsson Kviknes fra Balestrand med alias Kjartan Lauritzen virkelig i fokus og skaperne formidler energien hans gjennom skjermen og treffer oss i hjertet. Vi synes dette er en knallbra match mellom regissør, artist og uttrykk. Et fyrverkeri av en kompleks artistpresentasjon, eller religion, nemlig «Kjartansimen». Denne musikkvideoen presterer å fange artistens karisma, ærlighet, modenhet og styrke. Virkelig en en-til-en opplevelse, et perfekt og særs vellaget portrett. Oppsummert i ett ord: Gjennomført!

I musikkvideoen som allikevel kom helt til topps, og som er årets vinner av den 7. utgave av Norsk Musikkvideokonkurranse – er det vanvittig mye kjemi - på flere plan! Det er en helstøpt kortfilm, som kler låten helt nydelig, og vice versa. Danseren Mariama Fatou Kalley Slåttøy fra Trondheim er en av de som gjør en fantastisk rolle i dette dype, mørke, symboltunge, og visuelt slående verket.

Regissør har satt seg et enkelt men ambisiøst mål - lagt listen høyt og passerer den likevel med glans. Det å behandle tema som utroskap kan fort bli klisjefylt, men vi mener at dette er et mesterverk som matcher artistens modenhet og låtens mektighet og dybde brilliant. Den makter å innkapsle enorm informasjonsmengde og et rivende indre følelsesliv, samtidig som den er drevet av sakte sekvenser og tar seg god tid. Det er nettopp det enkle, men samtidig symboltunge formspråket som forsterker og underbygger hovedpersonens indre reise.

Vinneren (som dere kanskje har gjettet) er CRUMBS—av regissør Stian Andersen for Ane Brun.

Juryen bestod av: Randi Grov Berger, kurator og gunnlegger av Entrée | T-Michael, designer, skredder og artist | Tatiana Palanca, artist.

se senere
Flere detaljer
{{loaderText}}