Årets musikkvideo 2022

Vinneren er kåret!

Vinneren av årets beste norske musikkvideo på BIFF 2022 er: GOLDEN av regissør Fredrik Harper for Gundelach!

Konkurransen er et samarbeid mellom BIFF og Vill Vill Vest. 

Juryens begrunnelse

Juryen takker alle regissørene, hver og en i crew, og musikere.  

The important work that you all do lifts up music to that next level, expands film as an experience, and is an experimental playground for all types of artistic expression. 

We thank you, deeply. 

Juryen har vurdert de fantastiske bidragene basert på mange faktorer:

  • Hvorvidt videoen løfter musikken 
  • Produksjonsverdi 
  • Om filmen er nyskapende.  Det skal sies at noe som er nostalgisk kan også være nyskapende.   
  • Klarer filmen å holde oppmerksomheten 
  • Og, ikke minst, den mystiske og berømte X-faktoren! 

Hederlig omtale:

Juryen ønsker samtidig å gi anerkjennelse til flere innsendte bidrag: 

ME & YOU – Murmur, regissert av Andreas Langeland Bjørseth

Murmur 'Me & You' from Andreas Bjørseth on Vimeo.

Videoen klarer å bygge videre på noe som er kjent og brukt på nytt flere ganger på en smakfull måte. Historien er sømløst strukturert sammen uten at man stiller spørsmål ved innholdet eller kameraføringer. Det er en tydelig, men samtidig flytende historie som blir fortalt som sammenlagt løfter musikken og gjør at man setter pris på den på nytt vis og husker på den

Nostalgisk og tett på, denne musikkvideoen bygger oppunder låten og plasserer den i en kjent era med et friskt pust. Komposisjonene virker nøye utvalgt og alle på kamera fremstår på en naturlig måte, også i performance delene av videoen.

Den har høy produksjonsverdi, utrolige fine bilder.  Bilder og klipp skaper en følelse av at låten drar en gjennom et biografisk galleri! 

PICTURE MUSIC – Andre Bratten, regissert av Birk Nygård

Regissør evner å holde en gjennomgående tematikk og hypnotiserer seeren dypt inn i lydenes verden med bruk av ny teknologi. I motsetning til mange lignende videoer siste året virker skikkelsene og objektene i kunsten sjelden tilfeldig og holder en gjennomgående farge tematikk som passer låtens univers.

Musikkvideoen har en suggerende og hypnotiserende effekt som komplimentere musikken godt. AI er fortsatt relativt nytt til denne type produksjon og det er imponerende hvordan filmen klarer å holde en rød tråd i historien. Det er hele tiden noe som skjer i bildet og fanger oppmerksomheten  

Valget var på ingen måte lett. Allikevel mener jury at vi har kommet frem til en solig og verdig vinner. 

Vinner: GOLDEN – Gundelach, regissert av Fredrik Harper

I 2019 så NRK at artisten kunne godt tenke seg å ha musikken sin helt for seg selv - og det overrasker ikke oss i juryen.  Filmen føles som det har blitt laget for oss som jobber i film- og musikkindustrien.  

Filmen var så veldig, veldig ‘meta’.  Og selv om det var ekstremt selvreferende (for oss), så var det nyskapende, en solid stykke håndverk, gøy å se på, fengende, og frenetisk (på en veldig god måte).  

Vinneren sto tydelig ut i bunken blant filmene med sine tidløse visuelle stil og identitet. Filmen komplimenterer- og løfter musikken til nye høyder. Det er tydelig høy produksjonsverdi på videoen og den er utmerket skapt på gamlemåten med filmrull. Man blir trukket inn i atmosfæren og ønsker å se mer. 

Regissøren stiller spørsmålstegn ved musikkvideoens og artistens rolle som “innholdsskaper” gjennom et morsomt men samtidig trist univers som bryter den fjerde veggen på nydelig vis. På krisp filmrull med fin fargebalanse og idylliske utsnitt på unike locations. Gjennomført styling og props.

Jury: Meghan Beaton, leder av Den Nasjonale Filmkommisjonen | Stina Helland, Marketing Manager, Warner Music | Fabio Enzo, Art Director 777 Music & boy pablo, Brand Director 777 Esports | Cathrine Wespestad, Perdurabo Productions

{{loaderText}}