DOKUMENTARFILM FOR VIDEREGÅENDE SKOLE

Dokumentarfilm for videregående skole

BIFF inviterer alle videregående skoler til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år.

Heldagsprogrammene er knyttet til de tverrfaglige temaene i skoleverket. Lærere kan velge mellom tre heldagstema eller avtale visninger av enkeltfilmer. Kontaktperson er undervisningsansvarlig Håkon Tveit, hakon (at) biff.no, tel (+47) 55 30 08 40, mob (+47) 930 52 592.

Påmelding til skole (at) biff.no. Vennligst inkluder informasjon om antall elever, ønsket program og dag.

Les om programmet i 2022:

HELDAGSTEMA: DEMOKRATI OG MEDBORGERSKAP

Kan en populær musiker gjøre en forskjell i kampen for miljøet og samiske rettigheter? Kan dommere redde demokratiet fra en autoritær regjering? Hvilke problemer møter verdens yngste land? Vises 19.-27. oktober 2022

JUDGES UNDER PRESSURE
Regi: Kacper Lisowski. Polen 2021 (87 min) polsk tale, engelsk tekst.
Polen blir stadig anklaget for å gå i autoritær retning. Regjeringen vil øke kontrollen over domstolene. Dommeren Igor Tuleya fronter en protestbevegelse som vil bevare rettssystemets uavhengighet. Med svart humor og iherdig arbeid forsvarer han demokratiet.

NO SIMPLE WAY HOME
Regi: Akuol de Mabior. Sør-Sudan, Kenya 2022 (52 min) engelsk, dinka og arabisk tale, norsk tekst.
Sør-Sudan er verdens yngste land. Filmskaperen Akuol er datteren til frigjøringshelten John Garang. Selv har hun bodd det meste av livet i eksil, men reiser nå hjem for å lage film om utviklingen i et ustabilt land der moren er en sentral politisk figur.

RAHČAN – ELLAS OPPRØR
Regi: Anne Marte Blindheim. Norge 2022 (75 min) norsk og nordsamisk tale, engelsk tekst.
Den samiske popstjernen Ella Marie Hætta Isaksen rives mellom røttene i Finnmark og storbylivet i Oslo. Når et gruveselskap får tillatelse til å dumpe avfall i Repparfjorden engasjerer hun seg som aktivist for å forsvare miljø og urfolksrettigheter.

HELDAGSTEMA: BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Kan man lage miljøvennlig mote? Hvordan er livet for urfolk på frontlinjen mot avskoging? Hvordan er livet som bygris? Vises 19.-27. oktober 2022

FASHION REIMAGINED
Regi: Becky Hutner. Storbritannia, USA 2022 (100 min) engelsk tale, norsk tekst.
Amy Powney er en suksessrik motedesigner, men sliter med at klesbransjen er en versting på klima og miljø. Hun vil gjøre en forskjell ved å designe klær som er etiske og miljøvennlige, der alt er sporbart. Det blir starten på en strabasiøs reise med uante utfordringer.

THE TERRITORY
Regi: Alex Pritz. Brasil, USA, Danmark 2022 (86 min) portugisisk og tupi-kawahiva tale, engelsk tekst.
Avskogingen av Amazonas i Brasil øker under president Jair Bolsonaro, med konsekvenser for klima globalt. Uru-eu-wau-wau-folket risikerer livet for å forsvare skogen mot ulovlig hogst, i et av verdens farligste land for miljøaktivister.

NEW PIGS ON THE BLOCK
Regi: Jimmy Kets. Belgia 2022 (66 min) grynting og litt flamsk tale, engelsk tekst.
Tre griser lever av matrester i en belgisk by. Dagene fylles av mat, kos, kløing og kjekling, mens biler, tog og folk farter forbi på utsiden av gjerdet. Grisene blir godt behandlet, men byliv kan være stressende, og tilværelsen i menneskenes verden ender sjelden godt for en gris.

HELDAGSTEMA: FOLKEHELSE OG LIVSMESTRING

Hvordan er livet som populær påvirker og tenåring? Hvordan fikser du familiefred hvis du har vraket bilen til bestemor? Hva tenker unge menn dømt for å ha voldtatt en venninne? Vises 24.-27. oktober 2022

GIRL GANG
Regi: Susanne Regina Meures. Sveits 2022 (97 min) tysk tale, norsk tekst.
Påvirkeren Leonie (14) fra Berlin har over en million følgere, deriblant Melanie (13), som gjerne bruker halve døgnet på mobilen. For Leonie er veien mellom støtte og press fra foreldrene kort, og fallhøyden for en ultrapopulær ungdom er høy.

SHABU
Regi: Shamira Raphaëla. Nederland, Belgia 2021 (75 min) nederlandsk tale, engelsk tekst.
Shabu er et fyrverkeri av en nederlandsk fjortenåring. Mens bestemoren er på ferie i hjemlandet Surinam, krasjer han bilen hennes. For å skrape sammen penger til reparasjon tilbringer kreative og energiske Shabu sommeren med iskremsalg og forsøk på å arrangere festival.

IKKE EN SÅNN FYR
Regi: Signe Rosenlund-Hauglid. Norge 2022 (40 min) norsk tale, engelsk tekst.
Festrelaterte overgrep er det vanligste typen voldtekt. Som regel skjer det mellom unge folk som kjenner hverandre fra før. Filmskaper Signe har selv blitt utsatt for det av en venn, og snakker med tre unge menn som er dømt for tilsvarende overgrep.

ENKELTFILM

BAK SLØRET
Regi: Kurdwin Ayub. Østerrike 2022 (87 min) tysk og kurdisk tale, norsk tekst.
En video går viralt der venninnene Yesmin, Bella og Nati mimer til R.E.M.s «Losing My Religion» iført hijab. Reaksjonene er sprikende. Dette er et forfriskende nyansert drama om tenåringsjenter, familie, tilhørighet og sosiale medier. Vises 17. og 18. oktober 2022

{{loaderText}}