DOKUMENTARFILM FOR VIDEREGÅENDE SKOLE

Gratis filmtilbud for videregående skoler

Bildet: BUNADSGERILJAEN / ANOTHER BODY / THE FARMER AND THE HIPSTER

Bildet: BUNADSGERILJAEN / ANOTHER BODY / THE FARMER AND THE HIPSTER

Dokumentarfilm for videregående skole

BIFF inviterer alle videregående skoler til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen. Heldagsprogrammene er knyttet til de tverrfaglige temaene i skoleverket. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år.

2023 - Påmelding

Påmelding til skole@biff.no.

Lærere kan velge mellom tre heldagstema eller avtale visninger av enkeltfilmer. Kontaktperson er undervisningsansvarlig Håkon Tveit.

Skriv ønsket heldagsprogram og dag, samt navn på skole og lærer. Husk å presisere hvor mange elever og lærere dere er til sammen. Påmeldte lærere mottar studiemateriale til filmene i forkant av visningen.

Demokrati og medborgerskap 18.–26. oktober 2023

Bærekraftig utvikling 18.–26. oktober 2023

Folkehelse og livsmestring 18.–20. oktober 2023

-

2023 - Tema og filmer

HELDAGSTEMA: DEMOKRATI OG MEDBORGERSKAP

Hjelper det å kle seg i bunad for å sikre det lokale sykehuset? Hvordan er det å slåss for demokrati når du trues på livet? Hva kan man gjøre for å få slutt på «mensskatt»? Vises 18.–26. oktober 2023.

BUNADSGERILJAEN Regi: Mari Nilsen Neira. Norge 2023 (87 min) norsk tale, engelsk tekst. Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik en stor avgjørelse. Hun tar på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Slik blir hun en viktig stemme i en kamp for å beholde helsetilbud i distriktene.

BAGHDAD ON FIRE - Regi: Karrar Al-Azzawi. Irak, Norge 2023 (31 min) arabisk tale, engelsk tekst. I 2019 tar unge til gatene i Bagdad, Irak, i de største demonstrasjonene på flere tiår. Vi følger ungdommer som trosser tåregass og kuler 20 år etter invasjonen. Denne dokumentaren er sterk kost, og viser hvor mye det kan koste å kjempe for demokrati.

PERIODICAL - Regi: Lina Lyte Plioplyte. USA 2023 (90 min) engelsk tale, norsk tekst. Denne friske dokumentaren går natur- og samfunnsvitenskapelig til verks for å klare opp i myter og misforståelser om menstruasjon. Vi får personlige fortellinger fra en rekke kjente kvinner og møter unge aktivister som kjemper for å endre diskriminerende lover.

-

HELDAGSTEMA: BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Kan grønne lunger i byer hjelpe klimakampen? Hvordan kan man gjøre økonomien mer sirkulær? Hva kan en storbyjournalist og en bonde lære av hverandre? Vises 18.–26. oktober 2023.

GREEN CITY LIFE - Regi: Manon Turina, François Marques. Frankrike 2023 (85 min) fransk m.fl. tale, engelsk tekst. Bli med på en reise jorden rundt for å bli inspirert initiativer for å minske karbonavtrykk, forbedre luftkvalitet og sikre matforsyning i byer. Vertikale grøntarealer og økologiske tilnærminger til arkitektur er blant tiltakene som legger grunnlaget for fremtidens grønne storbyer.

GOING CIRCULAR - Regi: Richard Dale. Nederland 2022 (76 min) engelsk og tysk tale, delvis engelsk tekst. Med naturens grunnleggende prinsipper som utgangspunkt ser vi på hvordan sirkulær tankegang kan revolusjonere alt fra matproduksjon og energi til mote og arkitektur. Dette er en optimistisk og konkret visjon for en bærekraftig fremtid.

THE FARMER AND THE HIPSTER - Regi: Kurt Langbein. Østerrike 2022 (97 min) tysk tale, engelsk tekst. En bonde fra Alpene og en redaktør fra Wien har havnet i krangel, men bestemmer seg for å møtes for å diskutere bønders arbeids- og levevilkår i Europa i dag. Dette er en sjarmerende og lærerik dokumentar om gårdsdrift, fordommer og økonomi.

-

HELDAGSTEMA: FOLKEHELSE OG LIVSMESTRING

Hva kan man gjøre for å få slutt på «mensskatt»? Hvordan kan det endre livet å lære tegnspråk? Hva skjer hvis man kombinerer kunstig intelligens og giftig maskulinitet? Vises 18.–20. oktober 2023.

PERIODICAL - Regi: Lina Lyte Plioplyte. USA 2023 (90 min) engelsk tale, norsk tekst. Denne friske dokumentaren går natur- og samfunnsvitenskapelig til verks for å oppklare hva som er myter og fakta om menstruasjon. Vi får personlige fortellinger fra en rekke kjente kvinner og møter unge aktivister som kjemper for å endre diskriminerende lover.

NAME ME LAWAND - Regi: Edward Lovelace. Storbritannia 2022 (84 min) engelsk/tegnspråk og kurdisk tale, norsk tekst. Døve Lawand (5) flykter med familien fra irakisk Kurdistan til England,  hvor han begynner på Royal School for the Deaf og for første gang lærer å kommunisere. Denne rørende og sanselige dokumentaren forteller en universell historie om språk og fellesskap.

ANOTHER BODY - Regi: Sophie Compton, Reuben Hamlyn. USA 2023 (79 min) engelsk tale, engelsk tekst. College-studenten Taylor oppdager at noen har brukt deepfake-teknologi til å lage pornofilmer med «henne» i hovedrollen. Hun vil holde den skyldige ansvarlig. Denne forstyrrende dokumentaren viser farer ved kunstig intelligens og giftig maskulinitet.

-

ENKELTFILM

VOICE - Regi: Ane Hjort Guttu. Norge 2023 (92 min) norsk tale, engelsk tekst. Vises mandag 23. oktober. Rhea har fått penger til å lage dokumentar om et videoverksted for ungdom på Oslo øst, men når filmen skal klippes oppdager hun at de har andre ideer om hvem som har rett til å fortelle hvilke historier. VOICE er en satirisk film om representasjon, klasse og historiefortelling.

THE ETERNAL MEMORY - Regi: Maite Alberdi. Chile 2023 (84 min) spansk tale, engelsk tekst. Vises mandag 23. oktober kl. 13.00. Journalisten Augusto Góngora arbeidet iherdig for at det kollektive minnet om det chilenske diktaturet ikke skulle gå tapt. Etter han fikk Alzheimers kjemper han, med konen Paulinas hjelp, en lignende kamp for å klamre seg til sin egen historie og identitet.

THE LAST MILE - Regi: Naohiro Asano. Japan 2017 (103 min) flere språk, engelsk tekst. Tirsdag 24. oktober kl. 13.00 med besøk av selveste Yohei Sasakawa. Også visning med gjester onsdag 25. oktober kl. 12.00 og torsdag 26. oktober kl. 09.00. I anledning 150-årsjubileet for bergenseren Armauer Hansens oppdagelse av leprabasillen viser vi dokumentaren om The Sasakawa Health Foundations verdensomspennende reise og arbeidet med utryddelse av lepra, og stigma knyttet til sykdommen. 

{{loaderText}}