2005 • 1t 35m • Frankrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
13) Tzameti
Georgianske Gela Babluanis debutfilm var en av de positive overraskelsene i Venezia nylig

En høyst særegen svart-hvitt film som reflekterer over hva skjebnen avgjør i enhvers liv: Hva er flaks? Er alt tilfeldig? Den unge immigranten Sébastien arbeider på et hustak hvorfra han kan betrakte huseierens underlige oppførsel. Like før han dør, mottar huseieren et brev som kommer Sébastien i hende. Sébastien skjønner at det er store penger å hente og bestemmer seg for å følge brevets instrukser. Når det omsider går opp for ham hva han er med på, er det ingen vei tilbake. Vi trekkes inn i et svært så klaustrofobisk univers, i de lukkede rom der man gambler med livet som innsats, og der både spillerne og ofrene er like skyldige. Sébastien blir som en kafkafigur som har mistet all kontroll over sin egen skjebne.

Filmen sier en hel del om maktforhold og om livets absurditeter, og kan skilte med et særegent persongalleri av skikkelig røffe karer. Det er lenge siden vi har sett noe i nærheten av dette - en metafysisk og vellaget thriller.

Regi

Gela Babluani er født i Tblisi i Georgia og er 26 år gammel. Regissørfaren Temur Babluani sendte ham og sine tre andre barn til Paris for å studere. Gelas fascinasjon for film hadde han allerede fått av sin far på cinemateket i Tblisi. Spesielt ble han opptatt av sovjetiske filmer, der de sterke svart-hvitt- bildene og ikke minst montasjeteknikkens makt gjorde inntrykk på ham. Før (13) TZAMETI har han kun en kortfilm bak seg.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}