BIFF 2007

4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER

2007 • 1t 53m • Romania

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
4 luni, 3 saptamani si 2 zil
Regi
Cristian Mungiu
Rett og slett en av årets beste filmer – et uhyre sterkt og briljant verk

4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER var årets soleklare Gullpalmevinner i et særdeles sterkt konkurranseprogram. Med et humant blikk viser Cristian Mungiu de enorme belastningene på enkeltmennesker og de skjebnesvangre kompromissene man måtte inngå under Ceausescus regime.

De to studentene Gabita og Otilia deler hybel på et studenthjem. Åpenbart veldig nervøse begge to, forblir Gabita nærmest paralysert på rommet, mens Otilia gjør det hun kan for å bytte til seg såpe, sigaretter og penger. Gabita er gravid. Hun vil ikke beholde barnet, og abort er strengt forbudt. De er villige til å betale for en ulovlig abort, men det er både straffbart og livsfarlig.

Lange scener, gjort med ett eneste opptak, bygger opp en gripende nærhet til personene. Jo lenger en scene varer, jo mer nervepirrende blir den. Men det er ikke skremmende bilder som gjør oss redde, det er medfølelse – en empati som bygger seg opp fra ryggmargen. Prestasjonene til hovedrolleinnehaverne bør applauderes i enda et eksempel på at Romania kanskje er den mest spennende filmnasjonen akkurat nå.

Regi

Cristian Mungiu, født i 1968, studerte først engelsk litteratur ved Universitetet i Iaşi. Etter å ha jobbet et par år som lærer og journalist begynte han å studere film ved et universitet i Bucuresti. Han laget så et par kortfilmer, før han i 2002 debuterte med sin første spillefilm, OCCIDENT. Den vant flere priser på filmfestivaler og ble i 2002 også vist under Quinzaine des Réalisateurs i Cannes. Hans siste film, 4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER, ble i år første rumenske film til å vinne Gullpalmen i Cannes.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}