BIFF 2009

9

2009 • 1t 19m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
9
Språk
Engelsk
Regi
Shane Acker
Kritikerrost postapokalyptisk animasjonsfilm produsert av Tim Burton

I en verden hvor apokalypsen har inntruffet og alt biologisk liv er utryddet, møter vi en gruppe små, merkelige vesener laget av tøyrester og metallskrot, som forsøker å finne en mening i tilværelsen. I et ugjestmildt univers av steampunkaktige roboter og monstre, må hovedpersonen 9 og hans venner finne en måte å redde verden på – i alle fall det lille som er igjen av den.

Det er ikke kun distributørenes ambisjoner om å tjene penger som gjør at 9 i likhet med THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993) bruker Tim Burtons navn aggressivt i markedsføringsprosessen – 9 preges i stor grad av en burtonsk estetikk. Men det er også mulig å trekke linjer til filmens andre produsent Timur Bekmambetov, som ved siden av den på alle måter forglemmelige WANTED (2008), har regissert de russiske science fiction-filmene NIGHTWATCH (2004) og DAYWATCH (2006). Og ikke nok med det, filmens manus er også skrevet av Pamela Pettler, som står bak manuset til blant annet Burtons CORPSE BRIDE (2005). 9 er en ambisiøs animasjonsfilm som i tillegg til en spennende historie kan by på noen av de mest visuelt imponerende scenene du vil få se på kino i år.

Regi

Shane Acker er født i Wheaton, Illinois og vokste opp på Østkysten i USA. Han har to mastergrader fra UCLA, i arkitektur og animasjon. Han skrev, regisserte og animerte den elleve minutter lange kortfilmen 9 (2004), hans avgangsfilm fra UCLA. Før det skrev, regisserte og animerte han tominutterskortfilmen THE HANGNAIL (1999) og ettminutteren THE ASTOUNDING TALENTS OF MR. GRENADE (2003). Han var også animatør på Peter Jacksons Oscarvinnende RINGENES HERRE: ATTER EN KONGE (2003), som hadde Elijah Wood fra 9 i hovedrollen. 9 er Ackers debut som spillefilmregissør.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}