BIFF 2003

A Certain Kind of Death

2003 • 1t 10m

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
A Certain Kind of Death
Regi
Grover Babcock & Blue Hadaegh

Hva skjer med mennesker som dør uten å ha noen nærmeste pårørende? Her beskrives relativt stygge eksempler, og vi bør advare mot at dette mildt sagt ikke er en feelgood-film. Det er heller ikke en film som overlater så mye til fantasien.

Filmskaperne presenterer oss for det mørke miljøet i avmålte, nøye komponerte og vakre bilder. Vi er vitne til handlinger de færreste av oss vet noe om: den praktiske prosessen med å fjerne et liv som engang var. Filmen stiller spørsmålet "Hva er død?", og kommer opp med svar som vi kanskje ikke vil vite: For noen betyr død total utvisking.

Vi møter tre menn idet de blir funnet døde i hver sin leilighet i Los Angeles. Da starter et møysommelig arbeid med å gjøre de avdøde ikke-eksisterende, et arbeid som ikke ender før de er gravlagt, og for noen skjer dette hele tre år senere. Det gås gjennom personlige eiendeler, bankkontoer og gamle papirer i håp om å finne noen pårørende. Når livene til de tre mennene nøstes opp, slår det oss at vi kommer mye nærmere dem enn samtlige av filmens levende karakterer. De avdødes historier er både forunderlige og triste. De er alle einstøinger, men har særegenheter som ligner mysterier.

A CERTAIN KIND OF DEATH er en ærlig fremstilling av et fascinerende om enn vanskelig tema, og for dette vant den Juryens spesialpris ved Sundance Film Festival i år.

Regi

Regissørene Grover Babcock og Blue Hadaegh er partnere i dokumentarfilmselskapet New Box Media i Los Angeles. Babcock vokste opp i Pittsburgh, og har universitetsgrader i filosofi og filmproduksjon fra University of Southern California. Han har regissert og produsert korte dokumentarfilmer for fjernsyn i flere år. Hadaegh er oppvokst i Iran, men forlot landet etter å ha gjort seg ferdig med gymnaset. Hun tok sin mastergrad ved School of Film/Video ved California Institute for the Arts, og før hun slo seg sammen med Babcock laget hun filmer og videoer for museer og andre kulturinstitusjoner. Sammen har de to regissørene laget diverse dokumentarer om kunst og kunstnere, og har også vært innom temaet død i en dokumentar om nedfrysing av døde. A CERTAIN KIND OF DEATH er deres første helaftens dokumentarfilm.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}