BIFF 2018

A Kali Temple Inside Out

1t 25m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
A Kali Temple Inside Out
Språk
hindi
Undertekster
engelsk
Regi
Frode Storaas, Dipesh Kharel
Antropologisk forskning i India

Er religiøse grenser alltid skarpe og konfliktfylte? Ikke i India, en av verdens mest multi-religiøse stater. Denne filmen følger tilhengere av hindu-gudinnen Kali, som også gjerne oppsøker sikh-templer og sufi-muslimske graver for guddommelig hjelp.

Dagliglivet i og rundt et Kali-tempel i Kanpur, en millionby nordøst i India, er utgangspunktet for filmen. Den sentrale aktiviteten i tempelet er å behage gudene. Men tempelet representerer også en økonomisk ressurs for mange, både direkte og indirekte.  Shanti får litt inntekt gjennom å rydde og vaske i tempelet og dessuten gjennom å være medhjelper til lekpresten som nå og da lar seg bli besatt av Kali-gudinnen slik at folk kan få direkte kontakt med henne. I filmen blir vi videre kjent med Chandra Pal som selger blomster som blir ofret til gudinnen. Andre lager og selger andre offergaver og dessuten te og mat. Flere tiggere sitter ved inngangen og tar imot almisser fra besøkende. Mange kommer til tempelet for å be om noe spesielt, som Subhash, som søker Kali-gudinnens hjelp for sin syke kone. Vi møter også presten Panditji, som bor vegg i vegg med tempelet, som sin far og farfar før han.  Han er prest for guden Hanuman og har sitt eget lille tempel på baksiden av hoved-tempelet. De fleste besøkende henvender seg både til Kali og Hanuman for å få guddommelig beskyttelse.

I filmen får vi dermed innblikk i hvordan ulike mennesker er knyttet til tempelet. Vi får også se hvordan de tidvis søker guddommelig hjelp fra andre religiøse tradisjoner. Filmen er slik en kommentar til alle inntrykkene vi ellers får gjennom ulike media av religiøse konfrontasjoner. Religionene er menneskeskapte og viser ulike veier til Gud, som hindu-presten sier i filmen, Gud har ingen religion.

Spesialvisning i samarbeid med Institutt for sosialantropologi (UiB).

Regi

Frode Storaas, Dipesh Kharel
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}