Handlingen
For flere tusen år siden var Atlantis en ..." /> Handlingen
For flere tusen år siden var Atlantis en ..."/> Handlingen
For flere tusen år siden var Atlantis en ...">
BIFF 2001

ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN

2001 • 1t 35m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
ATLANTIS - THE LOST EMPIRE
Språk
Norsk dubbing
Regi
Gary Trousdale & Kirk Wise
Manus
Tab Murphy
Produsent
Don Hahn

I sentrum av Disneys nye tegnefilm finner vi den naive, men bestemte kartografen Milo Thatch. Han drømmer om å fullføre letingen etter Atlantis, som hans berømte bestefar påbegynte. Når en forsvunnet loggbok dukker opp igjen etter mange år og gir nye ledetråder til Atlantis fattes nytt håp. En eksentrisk mangemillionær tilbyr seg å finansiere ekspedisjonen. Mange strabasiøse utfordringer venter dem.

Handlingen
For flere tusen år siden var Atlantis en sivilisasjon på toppen av sin storhet. Når kongen og hans undersåtter velger å bruke sin overlegenhet til å dominere verden blir det krig som resulterer i at byen blir ødelagt. Den oversvømmes av en gigantisk flodbølge og forsvinner uten å etterlate seg tegn på at den noen gang har eksistert. Inntil nå...

Året er 1914 og vitenskapsmannen Milo James Thatch har opplysninger som viser at Atlantis virkelig har eksistert og hvor den forsvunnede verden befinner seg. En styrtrik milliardær finansierer en ekspedisjon for å finne det forsvunnede paradiset, men ekspedisjonen må kjempe seg forbi den enorme Leviathan som vokter inngangen før de endelig kommer til Atlantis. Der oppdager til sin overraskelse at byen fortsatt er befolket. Krystallenergi har holdt innbyggerne i live, og skaffet dem lys og kraft. Det viser seg at ekspedisjonens leder, kaptein Rourke, hele tiden har visst om disse krystallene og at planen hans er å stjele dem og selge dem til høystbydende.


Om produksjonen
Fra første stund hadde de tre filmfolkene Don Hahn, Gary Trousdale og Kirk Wise en sterk oppfatning av hvordan filmen skulle se ut. De var alle fans av tegneserie-artisten Mike Mignola og fikk ham med på laget. Resultatet ble en blanding av Mignola og klassisk Disney - et tropisk paradis med trekk fra Sørøst-Asia, ulik noen av Disneys øvrige animerte filmer.

For å la filmens enorme landskaper komme riktig til sin rett ble filmen laget i Cinemascope, et bredformat som sjelden benyttes i animasjonsfilm. Bildet blir 30% større enn vanlig filmformat og virkningen er fantastisk.

Animasjonseffektene er de største Disney noen gang har laget. Det er en eller annen form for effekt i 2000 av de i alt 2500 meter med film som ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN består av. Digitale effekter - 362 stk - er det i 30% av filmen og Deep Canvas - en digital måte å tegne bakgrunner på - er brukt i minst et halvt dusin scener. Blant de visuelle effektene i filmen er det eksplosjoner, lavasprutende vulkaner, laserstråler og flodbølger.

Noe som også bidrar til filmens preg av actionfilm er musikken til James Newton Howard.

Andre høydepunkter i filmen er det store antall kjøretøyer og skip som ble laget. Varierende i form og størrelse, fra den massive Leviathan til ubåten Ulysses og de krystalldrevne flygende steinfiskene, spiller de en vesentlig rolle i filmen. Og siden filmen foregår i 1914 bringer ekspedisjonen også med seg en karavane av dampdrevne biler og andre maskiner fra den tiden.

Animasjonen på ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN begynte i 1997 og krevde på sitt mest hektiske en stab på 350 tegnere, animatører og teknikere. Mesteparten av arbeidet ble gjort i California, men Disneys animasjonsstudio i Paris bidro også betydelig.


Filmens atlantiske språk
Ikke mange filmer har fått sitt eget språk skapt, men for ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN var dette tilfellet. For å gjøre sivilisasjonen mer troverdig ga filmskaperne språkeksperten Marc Okrand i oppdrag å finne opp et språk som skulle snakkes av de atlantisk innbyggerne. Okrand, som bl.a. har laget språket Klingon til "Star Trek"-filmene, tok i mot utfordringen.

Atlantisk er et viktig element i filmen, og skulle snakkes av virkelige mennesker og ikke av vesener fra verdensrommet. Fonetisk er atlantisk et enkelt språk. Men grammatisk er det svært forskjellig fra engelsk. Ordstillingen er annerledes, endelsene er annerledes, verbene bøyes annerledes. Når det leses, skjer det fram og tilbake. Lesingen starter fra venstre, men når en linje er ferdig, flyttes blikket ned og neste linje leses fra høyre mot venstre.

I filmen befinner Atlantis seg i nærheten av Island. Og siden folk i denne delen av verden er etterkommere etter det antropologer og språkforskere kaller indo-europeere, brukte Okrand indo-europeisk som utgangspunkt for sitt arbeid med språket. Indo-europeerne eksisterer ikke i dag, men Okrand studerte det rekonstruerte språket som det er antatt de snakket. Med det som grunnlag lette han etter lyder som er felles på mange språk, og laget ut av dette hundrevis av ord som brukes i filmen.


Mysteriet Atlantis
Det tapte kontinent Atlantis har gitt stoff til fantasien helt siden det ble omtalt første gang av den greske filosofen Platon for 2400 år siden. Siden den gang har den ene fantastisk teorien etter den andre om hvor Atlantis egentlig lå blitt lansert. Var det en del av øya Thera - nå Santorini - i Middelhavet nord for Kreta og hjem for den minoiske sivilisasjon? Eller befant Atlantis seg i Atlanterhavet ved Bermuda? Eller kanskje i Antarktis, i Sørkina-havet, i Sahara-ørkenen eller i Mexico?

Platons egen teori, som han skal ha hørt fra den atenske statsmannen Solon, som igjen hadde hørt den av en gammel egyptisk prest rundt 570 f.Kr., var at Atlantis eksisterte for 11000 år siden i Midt-Atlanteren. Kontinentet var hjemstedet til Poseidon, havets gud, og hans sønn Atlas. I generasjoner levde folket i Atlantis enkelt og verdig, men grådighet og makt forsimplet dem. Zevs og de andre gudene bestemte derfor at folket skulle straffes, og i en enorm flodbølge ble folket og hele kontinentet oppslukt av havet.


Gary Trousdale
har vært involvert i filmanimasjon hos Disney siden 1984. Med sine mange talenter har han vært innom de fleste kreative stillinger i selskapet. ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN er hans tredje spillefilm som regissør. Sammen med Kirk Wise har han tidligere hatt regien av "Skjønnheten og Udyret" og "Ringeren i Notre Dame".


Kirk Wise
visste tidlig hva han ville bli. Hele hans utdannelse tok sikte på et profesjonelt liv innen animasjonsfilm. Sammen med sin regissør-partner på ATLANTIS - EN FORSVUNNET VERDEN har Wise også regissert de store animasjonsfilmene "Skjønnheten og Udyret" og "Ringeren i Notre Dame". I tillegg til en rekke andre oppgaver innen animasjon har han vært ansvarlig produsent på Disneys levendefilm "Den utrolige reisen".

Regi

Gary Trousdale og Kirk Wise har begge arbeidet i mange år ved Disney. De har bakgrunn som animatører, manusforfattere og regissører. Trousdale arbeidet med story board bl.a. på LØVENES KONGE (1994). Sammen debuterte de som animasjonsregissører med SKJØNNHETEN OG UDYRET (1991) og jobbet sammen frem også RINGEREN FRA NOTRE DAME i 1996.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}