BIFF 2006

BAB'AZIZ

2005 • 1t 36m • Frankrike / Tyskland / Iran / Tunisia / Storbritannia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Bab'Aziz
Regi
Nasir Khemir
Briljante bilder fra Tunisias ørken, hvor en ung jente er på reise med sin blinde, vise bestefar

En ung jente er på vandring gjennom den tunisiske ørkenen med sin blinde bestefar. De to leter etter en legendarisk samling av vise, som de ikke kan finne uten å holde troen intakt. Underveis forteller bestefaren fascinerende historier fra landets mytologi og lærer sitt barnebarn tålmodighetens kunst.

Det golde landskapet er fremragende fotografert. Ørkenen er i seg selv en av de sentrale metaforene, og vi blir kjent med det enorme artsmangfoldet og alle godene ørkenen har å tilby hvis man bare vet hvor man skal lete.

Bestefaren er en vis mann og medlem av et brorskap som sverger til nøysomhet. Vi får innblikk i en mystisk arabisk tradisjon; en gammel alternativ vei som skiller seg fra det moderne arabiske samfunn. De vakre bildene er akkompagnert av sufimusikk som gir et perfekt bakteppe. Sufi er også en alternativ filosofisk retning innen islam. BAB'AZIZ er på en og samme tid en indre og en ytre reise, den er en storslått landskapsskildring og samtidig en fortelling om åndelig søken innover i drømmenes, mytenes og visdommens verden.

Regi

Tunisiske Nasir Khemir (f.1948) er poet, skulptør og historieforteller, men er best kjent som prisvinnende filmskaper. Han er franskutdannet, men har brukt filmene sine til å fortelle om arabisk kultur. Han debuterte med THE WANDERERS i 1986, der arabisk kultur blir fremstilt som fremmedgjort, på søken etter et hjem. THE LOST DOVE'S NECKLACE (1990) er ifølge Khemir ment som en hyllest til den arabiske kulturens høydepunkt i Andalucía. Med denne vant han juryens pris ved filmfestivalen i Locarno. BAB'AZIZ er hans tredje spillefilm.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}