BIFF 2012

Big Boys Gone Bananas!*

2011 • 1t 30m • Sverige

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Big Boys Gone Bananas!*
Regi
Fredrik Gertten
Når Big Food sklir på sine egne bananskall.

I 2009 laget den svenske regissøren Fredrik Gertten dokumentarfilmen BANANAS!*, som skildret konflikten mellom arbeidere på en bananplantasje i Nicaragua og det internasjonale bananimperiet Dole. Filmen fremsatte en rekke kontroversielle påstander, noe som ikke ble tatt godt imot av verdens største frukt- og grønnsaksprodusent. En stor del av disse påstandene stammet fra en advokat som av plantasjearbeiderne og Gertten ble fremstilt som en rettskaffen forkjemper for arbeidernes rettigheter, men som Doles juridiske avdeling hevdet var en upålitelig, opportunistisk svindler.

BIG BOYS GONE BANANAS!* skildrer det styrtrike internasjonale selskapets kamp mot en svensk dokumentarfilmskaper, og viser oss også det amerikanske filmfestivalmiljøets mindre flatterende sider. Med denne filmen gir Fredrik Gertten oss både en spennende David-mot-Goliat-historie og en medrivende problematisering av ytringsfrihetens rolle i Vesten – med andre ord alt vi kan forvente av en moderne politisk dokumentarfilm.

Regi

FREDRIK GERTTEN er en prisvinnende regissør og journalist med base I Malmö, Sverige. I 1994 grunnla han WG Film, men arbeidet før den tid som utenrikskorrespondent for radio og TV i Afrika, Latin Amerika, Asia og Europa. Han er kjent for å gi sine lokale fortellinger en større, mer global forståelsesramme. Dole Food company saksøkte ham i 2009 for å ha regissert filmen BANANAS!*, hvilket startet hans etter hvert internasjonalt anerkjente kamp for ytringsfrihet.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}