Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med bå..." /> Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med bå..."/> Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med bå...">
BIFF 2000

Billy Elliot

2000 • 1t 51m • Storbritannia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Billy Elliot
Språk
Engelsk
Regi
Stephen Daldry
Manus
Lee Hall
Foto
Brian Tufano
Produsent
Greg Brenman, Jon Finn

Livet til 11-åringen Billy Elliot (Jamie Bell), sønn av en gruvearbeider fra Nord-England, forandrer seg totalt når han en dag snubler over en ballettklasse på den ukentlige boksetreningen.

Det tar ikke lang tid før han blir dratt med i dansen med både kropp og sjel. Ballettlærerinnen, Mrs. Wilkinson (Julie Walter), alltid med en skarp tunge og en uendelig strøm av sigaretter i hånden, har ikke sett et lignende talent på lang tid. Gnisten er tent. Hun glemmer praktisk talt de andre ballerinaene i iveren etter å undervise Billy.Men Billy blir nødt til å holde ballettundervisningen hemmelig fra faren (Gary Lewis) og broren, Tony (Jamie Driven). De er begge i streik fra jobbene i kullgruvene og sliter med å få mat på bordet. Den opparbeidede frustrasjonen eksploderer til slutt når de finner ut at Billy bruker boksepengene på såkalte jenteaktiviteter.Tvunget til å droppe ballettundervisningen og bekymret for sine mentalt svekkede bestemor (Jean Heywood), søker Billy trøst hos kameraten Michael (Stuart Wells). Sterke vennskapsbånd blir knyttet. I mellom tiden prøver Mrs. Wilkinson å oppmuntre Billy til å prøvedanse for Den kongelige ballettskolen i London hvor han kan finpusse talentet sitt samtidig som han slipper unna de nedbrytende omgivelsene i hjembyen.Men Billy føler seg dratt mellom ansvaret for familien og dansen. For ham er ønsket om å danse mer enn en hobby. Det er lidenskap, og det er hans skjebne.
Om skuespillerne:JAMIE BELL (Billy Elliot) spillefilmdebutere med rollen i "Billy Elliot". Jamie er en helt fersk nykommer med en fortid veldig lik Billys. Jamie begynte å danse da han var 6 år gammel. Nå, i en alder av 14 år er han et talent verdt å se opp for, men i likhet med Billy har han holdt dansekunnskapene sine hemmelig for alle klassekameratene sine i hjembyen .


Jamie vil i løpet av 2001 bli å se på lerretet igjen i den første Harry Potter-filmen "Harry Potter and the Sorcerer's: Philosopher's Stone".JULIE WALTERS (Mrs. Wilkinson) er en av få skuespillere som er like morsom utenfor som på lerretet. Hun har lang erfaring fra både filmlerretet, teaterscenen og tv-skjermen og i hjemlandet Storbritania regnes hun som en "levende nasjonalskatt". Hun har vunnet en rekke priser og tittelrollen i "Rita" ga henne også en Oscar-nominasjon. Walters har også medvirket i blant andre "Vannblemmer og rosa pysj", "Car Trouble", mot Gary Oldman og Vanessa Redgrave i "I gode og onde dager", "Private tjenester", "Buster" mot Phil Collins, "Man er da kvinne", " Stepping Out" med Liza Minelli, "Kjære søster" og "Girls' Night".GARY LEWIS (Billys far) fikk internasjonal anerkjennelse etter sin rolle som Shanks i Ken Loachs "Mitt navn er Joe". For sitt portrett av Thomas i "Orphans" mottok han prisen for beste skuespiller ved The Gijon Film Festival. Lewis har også hatt roller i blant andre "Shallow Grave", "Carlas sang" og "Gregory's 2 Girls". Ved siden av film har Lewis også hatt en spennende teaterkarriere som har gitt ham muligheten til å spille ved Stortbritanias største teaterscener.
Om regissøren:STEPHEN DALDRY (regissør) debuterer som spillefilmregissør med "Billy Elliot". Inntil nylig var han teatersjef ved The Royal Court Theatre. Han har produsert over hundre skuespill og flere av dem har blitt fremført verden over. Ved "The Court" har han blant annet regissert "Via Dolorosa", "Rat in the Skull", "Search and Destroy", "Machinal" og "An Inspector Calls", sistnevnte går fortsatt Londons West End.Daldry har også regissert og produsert for BBC Radio &sTelevision, og hans første kortfilm "Eight" ble i 1988 BAFTA-nominert.


Regi

Stephen Daldry
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}