BIFF 2007

Black Book

2006 • 2t 24m • Nederland / Storbritannia / Tyskland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Zwartboek
Språk
nederlandsk/engelsk
Regi
Paul Verhoeven
Manus
Gerard Soeteman, Paul Verhoeven
Foto
Karl Walter Lindenlaub
En høyst original motstandsthriller om en sterk kvinnes kamp mot overmakten under andre verdenskrig

I Nederland mot slutten av andre verdenskrig ligger Rachel Stein på kaien og soler seg mens hun lytter til myke toner fra grammofonen sin. Plutselig kommer et fly som bomber huset til familien hun har bodd i skjul hos. Livredd, sjokkert og drevet i flukt, glir Rachel rett inn i de barmhjertige hendene til motstandsbevegelsen. Under dekknavnet Ellis de Vries blir hun satt til å utnytte den sympatiske nazioffiseren Ludwig Müntzes interesse for henne til å drive spionasje for undergrunnsbevegelsen.

Hollywoods tekniske ferdigheter møter europeisk karakterbygging i denne redefinisjonen av en krigsfilm, som aldri faller for fristelsen til å redusere nazistene, jødene og motstandsbevegelsen til flate og endimensjonale deler av historien. To og en halv time raser forbi i et plott i kontinuerlig utvikling og hvor de empatiske karakterenes skjebner stadig er uvisse. Et av Verhoevens sterkeste verk til nå er en ode til alt det kvinner under krigen ofret for frihet og fedreland, fantastisk portrettert av Carice van Houten som krigstidens Scarlett O’Hara.

Regi

Paul Verhoeven, født i 1938 i Amsterdam er både regissør, manusforfatter og produsent. Gjennom sin karriere har han laget filmer i både Nederland og USA, men er kanskje mest kjent for de amerikanske filmene ROBOCOP fra 1987, TOTAL RECALL fra 1990, BASIC INSTINCT fra 1992 og STARSHIP TROOPERS fra 1997. Han er blant annet kjent for å bruke eksplisitt sex og vold i sine filmer. Etter først å ha bodd i den nederlandske landsbyen Slikkerveer, flyttet familien i 1943 til hvor det tyske hovedkvarteret var lokalisert under andre verdenskrig. Her ble huset deres gjentatte ganger bombet av de allierte styrkene. Han har brukt temaer fra andre verdenskrig i flere av filmene sine, og nå sist altså i BLACK BOOK, som tidligere i år konkurrerte i hovedprogrammet i Venezia.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}