BIFF 2011

BLODIG ALVOR

2011 • 1t 19m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Carnage
Språk
Amerikansk
Regi
Roman Polanski
Manus
Roman Polanski, Yasmina Reza
Foto
Pawel Edelman
Produsent
Said Ben Said
Besteborgerlig blodbad

Premisset for BLODIG ALVOR er like enkelt som det er ladet med muligheter for ubehagelig mellommenneskelig omgang: To unge gutter havner i en voldelig krangel, og deres foreldre avtaler å møtes for å utrede saken som siviliserte mennesker. Det sier seg selv at det bare er et spørsmål om tid før de høflige maskene glir av og menneskedyret blotter sine barnslige hoggtenner.

Om dette høres ut som et teaterstykke, er det fordi det er nettopp det. Roman Polanski har omarbeidet Yasmina Rezas suksessrike stykke "The God of Carnage" til et filmmanus, men beholdt sceneversjonens nerve. Med en rolleliste bestående av de fire særdeles allsidige skuespillerne Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly og det tyske stjerneskuddet Christoph Waltz, er BLODIG ALVOR et særdeles velspilt kammerspill som elegant danser på line mellom komedie og drama. Dens skildringer av den amerikanske middelklassens karakteristiske blanding av kultivert velvillighet og rettferdige harme er en grotesk fornøyelse å bivåne, og beviser nok engang hvilken mesterlig og mangefasettert regissør Polanski er.

Regi

Roman Polanski ble født i Paris i 1933. Foreldrene hans vendte tilbake til Polen like før andre verdenskrig, og ble som en jødisk familie, sendt til diverse konsentrasjonsleirer etter den tyske invasjonen. Han mistet moren i Auschwitz. Selv klarte han å rømme og vandret lenge rundt på bygdene der han latet som han var en katolsk gutt på besøk hos familie. Etter krigen arbeidet Polanski en stund som skuespiller før han begynte sin karriere som filmskaper med kortfilmer som LE GROS ET LE MAIGRE (1961) og SSAKI (1962). Begge viser hans sans for svart humor. Hans spillefilmdebut, NÓZ W WODZIE, lansert i 1962, var den første polske etterkrigsfilmen uten tilknytning til krigstemaet. Han lanserer i 2011 spillefilmen CARNAGE.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}