BIFF 2001

Blue End

2000 • 1t 26m • Sveits

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Blue End - The Visible Man
Regi
Kaspar Kasics

Joseph Paul Jernigan var trettini år gammel da han ble henrettet i 1993 i Huntsville i Texas. Tolv år tidligere var han blitt dømt for mordet på 76 år gamle Edward Hale. En banal krangel om en mikrobølgeovn. Rettssaken varte halvannen dag. Det tok juryen femten minutter å svare på tiltalen. Og dommeren mente det bare var bra at han ikke hadde hatt en forsvarer med seg da han ble arrestert, for da hadde han jo aldri tilstått. Filmen forteller balansert historien om mordet og skyldsspørsmålet, men etter hvert blir vi som tilskuere i sterkt tvil om rett mann er tatt. Og så var det fengselspresten da, som mente Jernigan kanskje ville kunne få tilgivelse av sin Gud dersom han gjorde en siste god gjerning...

Derfor er ikke dette nok en fengselshistorie eller en film om dødsstraff som sådan. Her dreier det seg om vitenskapens behov for et perfekt lik, et prosjekt for det 21. århundre som kalles The Visible Human Project. Du finner ham på nettet. Han er lagt ut, bit for bit, millimeter for millimeter. Av anatomene ved universitetsklinikken i Colorado. Og adressen til Joseph Paul Jernigan etter sin død er www.uchsc.edu/sm/chs/browse/browse_m.html Der finner du ham, og sikkert også andre steder, nærmest lys levende blant oss. Dessuten, da vi var inne for å sjekke adressen, viste det seg at også en kvinne er utlagt på nettet fra samme vitenskapelige institusjon i Colorado. Vi undrer hva hun har gjort for å nyte samme skjebne.

Regi

Kaspar Kasics (1952) er født i Interlaken, Sveits. Han studerte musikk ved konservatoriene i Basel og Zürich og siden germansk og filosofi ved Zürich-universitetet. Han arbeidet videre i sveitsisk TV som redaksjonssjef, produsent og tilrettelegger. Kasics har konsentrert seg om presentasjon av flere toneangivende kunstnere, samt filmen IT’S MY LIFE (1995) – om barnepsykiatri. LE BARRAGE (1994) var inspirert av Friedrich Dürrenmatts metafor, som sammenlignet Sveits med et fengsel, hvor fangene også er sine egne fangevoktere (Sveits og Norge er jo naturlig sammenlignbare). Kasics jobber for tiden frem prosjektet NIX KÄMPFEN – en spillefilmproduksjon.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}