BIFF 2005

Brokeback Mountain

2005 • 2t 15m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Brokeback Mountain
Språk
Amerikansk
Regi
Ang Lee
Manus
E. Annie Proulx, Diana Ossana og Larry McMurtry
Foto
Rodrigo Prieto
Produsent
Michael Costigan, Scott Ferguson, Diana Ossana
Årets Gulløve-vinner fra Venezia er en vemodig kjærlighetshistorie om rancharbeiderne Ennis og Jack

BROKEBACK MOUNTAIN er den vakre og vemodige fortellingen om den langvarige forelskelsen mellom to rancharbeidere. Jack og Ennis møtes sommeren 1963 da de jobber som sauegjetere. Mens de følger flokken opp til Brokeback Mountain, oppstår det følelser som de ikke vet hvordan de skal forklare eller forholde seg til. Etter en kort, heftig sommer går de hver til sitt med ordene "See ya around". Begge mennene gifter seg, men når de møtes igjen etter flere år, er tiltrekningen dem imellom stadig like sterk.

Gulløve-vinneren fra årets filmfestival i Venezia er basert på en novelle av E. Annie Proulx, som blant annet har skrevet romanen bak filmen THE SHIPPING NEWS. Manusforfattere og regissør har beholdt både tonen og detaljene fra novellen, og det røffe Wyoming-landskapet danner et slående bakteppe for fortellingen. Det var imidlertid Heath Ledger som fikk mest oppmerksomhet etter Venezia-premieren. Hans tolkning av den forknytte Ennis utgjør store deler av filmens nerve. Ledger er også å se i filmene BRØDRENE GRIMM, som vises på BIFF, og CASANOVA, som er like om hjørnet.

Regi

Ang Lee er født i Pingtung i Taiwan i 1954. Han har en master i filmproduksjon fra New York University. Han debuterte som spillefilmregissør i Taiwan med PUSHING HANDS i 1992. THE WEDDING BANQUET (1993) ble Oscar-nominert i klassen for beste utenlandske film. SPIS DRIKK MANN KVINNE (1994) var en taiwansk-amerikansk samproduksjon. Siden har har Lee hovedsakelig jobbet i USA og England, og etterlatt seg en variert filmografi med FORNUFT OG FØLELSER (1995), THE ICE STORM (1997), RIDE WITH THE DEVIL (1999), SNIKENDE TIGER, SKJULT DRAGE (2000) og HULKEN (2003).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}