BIFF 2006

CHILDREN OF MEN

2006 • 1t 51m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Children of Men
Regi
Alfonso Cuarón
Manus
David Arata og Timothy J. Sexton. Basert på romanen av P. D. James
Foto
Emmanuel Lubezki
Produsent
Iain Smith
Dystopisk framtidsvisjon om en verden der menneskene er blitt ufruktbare

CHILDREN OF MEN er en dyster framtidsvisjon satt til 2027. Manglende forplantningsevne har spredd seg som en farsott i løpet av en enkelt generasjon, og verdens befolkning faller brått. De fattige, ustabile statene i Afrika og Asia kollapser først, og den desperate befolkningen legger ut på en massiv folkevandring mot de fortsatt relativt stabile landene i vest. Når verdens yngste menneske omkommer i en ulykke 18 år gammel tolkes det som et apokalyptisk tegn på at enden for alvor nærmer seg. Katastrofen eskalerer, og spenningene topper seg i voldelige opptøyer verden over. Midt i alt dette forsøker den desillusjonerte byråkraten Theo og ekskona hans å skjerme en gravid immigrantkvinne fra de kaotiske omgivelsene, og ta henne med til et laboratorium hvor forskerne kan forsøke å gjenreise fruktbarheten. THE CHILDREN OF MEN er en filmatisering av P.D. James’ roman "Menneskenes barn" fra 1992, og kan tolkes som et kritisk innlegg i debatten om migrasjon og den tilfeldige fordelingen av ressurser verden over.

Storbritannia har klart - gjennom en politikk med militaristisk imperialisme - å overleve stadig økende indre stridigheter, og ser av den grunn en voldsom økning av ulovlige innvandrere. Men med en streng og totalitær hånd drives innvandrerne inn i oppbevaringsleire og deporteres.

For Theo har ingenting av dette noen betydning. Han har latt seg synke hen i en helt nummen tilstand. Den tidligere aktivisten som nå er byråkrat har stålsatt seg mot sin smertefulle fortid og realiteten om en meningsløs fremtid ved simpelthen å slutte å bry seg. Hans eksistens berikes bare av besøk til hans gamle venn Jasper som bor i et avsidesliggende hus på landet, milevis fra London. Her minnes de lykkeligere tider som våpenbrødre, aktivister som en gang sto oppreist mot hva det skulle være, men som nå har meldt seg ut av et samfunn som ikke lenger byr på noen svar.

Alt dette endres dramatisk når Theo plutselig kastes inn i en varebil og blir bragt til Julian. Hun var en gang hans partner i kjærlighet og krig og er nå leder for en hemmelig gruppe som slåss for rettighetene til de gjenværende flyktningene. Julian ber nå Theo om en tjeneste - å skaffe overflytningspapirer for Kee, en ung kvinne i organisasjonen som må fraktes trygt ut av landet.

Theo lar seg overtale - både for Julians skyld og for de 5000 pundene han får for jobben - og snart følger han Kee og en håndfull av Julians venner på en dramatisk ferd forbi forskjellige sikkerhetsposter til kysten. Der skal de møte medlemmer fra den nesten mytiske gruppen Human Project, noen av verdens største tenkere som arbeider for en ny samfunnsorden, for å få hjelp. Men når Theos gruppe blir angrepet av terrorister, blir det raskt tydelig at Kee er mer enn en vanlig flyktning... hun er en person noen er villige til å gå i døden for.

Hun er, viser det seg, gravid i åttende måned, og er det miraklet hele planeten har ventet og håpet på.

I kappløpet for å komme i sikkerhet fra både anarkister som er villige til å risikere alt for sin sak, og de som vil bruke barnet hennes av politiske hensyn, blir Kee og Theo de usannsynlige representantene for en fremtidig generasjon.

CLIVE OWEN er kjent fra blant annet Kong Arthur, Sin City, Vroom, Gosford Park. Closer, Derailed, I'll Sleep When I'm Dead, Beyond Borders, The Bourne Identity og Hostage.

JULIANNE MOORE har blant annet vært å se i Laws Of Attraction, Far From Heaven, The Big Lebowski, The Shipping News, Assassins, Nine Months, Hannibal, Evolution, The Hours, The End Of The Affair, Magnolia, Trust The Man, Surviving Picasso, Boogie Nights, Short Cuts, The Fugitive, Benny &sJoon og The Hand That Rocks The Cradle.

MICHAEL CAINE er blant Storbritannias mest markante skuespillere med roller bak seg i Alfie, Get Carter, Educating Rita, Hannah And Her Sisters, Dirty Rotten Scoundrels, Siderhusreglene, The Quiet American, Zulu, Mannen som ville bli konge, The Ipcress File, The Last Valley, Gambit, The Italian Job, Dressed To Kill, Blame It On Rio, Around The Bend, Batman Begins, Blood And Wine, Miss Undercover, Secondhand Lions, Last Orders, Quills, Mona Lisa, Deathtrap og mange andre filmer.

CHIWETEL EJIOFOR debuterte i Steven Spielbergs Amistad, og har siden vært å se blant annet i She Hate Me, Love Actually, Dirty Pretty Things, Four Brothers, Inside Man, Serenity og Melinda And Melinda.

CLAIRE-HOPE ASHITEY debuterte i fjor i filmen Shooting Dogs.

Regissør ALFONSO CUARÓN opplevde enorm suksess og en Oscar-nominasjon for den meksikanske produksjonen ...og mora di også. Han har også regissert Great Expectations, Harry Potter og fangen fra Azkaban og andre filmer.

Regi

Alfonso Cuarón (f. 1961) studerte ved Centro Universitario de Estudios Cinematográficos i Mexico City, men ble utvist etter å ha produsert en engelskspråklig film. Etter flere år som ko-regissør og manusforfatter regisserte han sin første tv-film, den prisbelønte SOLO CON TU PAREJA i 1991. I 1995 fikk han sitt gjennombrudd som spillefilmregissør med nyinnspillingen av LITTLE PRINCESS. Han har siden blitt verdenskjent, spesielt gjennom filmene OG MORA DI OGSÅ (2001) og HARRY POTTER OG FANGEN FRA AZKABAN (2004).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}