BIFF 2011

Cinema Komunisto

2010 • 1t 40m • Serbia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Cinema Komunisto
Regi
Mila Turajlic
Filmgale Tito og hans maskinist

Det har drysset priser over denne nostalgiske perlen av en dokumentar, filmen som skapte furore i Beograd og har tatt Balkan med storm. Med filmindustrien som innfallsvinkel tar regissør Mila Turajlic oss med på en visuell reise gjennom Jugoslavias storhetstid og fall. Dokumentaren tar oss med bak kulissene og viser et nyansert bilde av den storslagne fremtidsoptimismen som regjerte både på lerretet og ute i Beograds gater etter 2. verdenskrig. Tito lærte raskt av Sovjets pragmatiske forhold til kultur og satte i gang et storstilt prosjekt om å konstruere Beograd som Europas fremste filmby.

Gigantiske samproduksjoner med USA ble filmet i Jugoslavia mellom 1960 og 80-tallet og Titos store kjærlighet for film blir personlig portrettert i dokumentaren. Som et bestillingsverk over jugonostalgiaen som brer seg på Balkan synliggjør CINEMA KOMUNISTO hvordan mange eks-jugoslaver, gamle som unge, ser nostalgisk tilbake på sin historie etter at drømmene om kapitalisme og demokrati ikke har svart til forventningene.

Regi

Mila Turajlic (f. 1979) er en høyaktuell filmskaper fra Serbia og hennes regidebut CINEMA KOMUNISTO har blitt mottatt med trapeklapp på festivaler rundt omkring i verden. Hun har en bachelor i film- og TVproduksjon fra Universitetet i Beograd og en master i media og kommunikasjon fra London School of Economics. Tidligere har Turajlic høstet gode omtaler for dokumentaren DRZAVA IZLAZA (2005) hvor hun fungerte som produsent og hun har også medvirket som produksjonsassistent i HUMAN ZOO (2009) og FADE TO BLACK (2006).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}