BIFF 2009

Crude

2009 • 1t 45m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Crude
Regi
Joe Berlinger
Texacos oljesøl har ødelagt liv og helse for ecuadoriansk urfolk, som går til sak mot overmakten

I ecuadoriansk Amazonas har Texaco, nå eid av Chevron, drevet hensynsløs utvinning av olje med fatale konsekvenser for befolkningen. CRUDE skildrer hvordan lokale ildsjeler og et amerikansk advokatkontor prøver å få Chevron til å gjøre opp for seg. Det blir en spennende reise, der den ubemidlede lokale advokaten Pablo Fajardo havner i "Vanity Fair", knytter bånd til Sting, og konens regnskogsfond får internasjonal oppmerksomhet. Langt viktigere får de Ecuadors nye venstreorienterte president Rafael Correa på besøk i regnskogen, hvor han påpeker at urfolkets vann lukter bensin.

Regissør Joe Berlinger står med begge bena plantet i cinema verité-tradisjonen, så Chevron kommer også til orde. Filmen blir ikke en pamflett, men fanger mange opphetede diskusjoner mellom advokatene både i regnskogen og på advokatkontorer. Til tross for objektivitet taler bildene av forurensingen sitt tydelige språk. Det synes åpenbart at regnskogsbefolkningen har blitt utsatt for grove menneskerettighetsbrudd, noe som understrekes av ofrenes historier om storkapitalens inntog i deres liv.

Regi

JOE BERLINGER er mest kjent for SOME KIND OF MONSTER (2004), som handler om Metallicas absurde terapitimer og veien mot deres album St. Anger. Styrken hans er å fange virkeligheten mens interessante historier utfolder seg. Hans dokumentartrilogi PARADISE LOST (1996, 2004, 2009) tar for seg tre tenåringsgutter som tilsynelatende blir uskyldig dømt for drap på tre barn. Ungdommene er metallfans som etter sigende skal ha leflet med satanisme. UNDER AFRICAN SKIES har vunnet to publikumspriser og flere musikkpriser på ulike filmfestivaler.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}