BIFF 2016

Damiana Kryygi

2015 • 1t 34m • Argentina

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Damiana Kryygi
Språk
spansk/tysk
Undertekster
engelsk
Regi
Alejandro Fernández Mouján
Manus
Alejandro Fernández Mouján
Foto
Diego Mendizábal
Produsent
Alejandro Fernández Mouján, Gema Juarez Allen
Et gjenferd stedes til hvile

I 1896 gikk paraguayanske nybyggere inn i et aché-samfunn og massakrerte en familie de mistenkte hadde stjålet en hest. Bare familiens yngste barn overlevde, og nybyggerne kalte henne Damiana og tok henne med seg. Både før og etter hun døde av tuberkulose som fjortenåring, var Damiana et yndet studieobjekt for vestlige antropologer. Mer enn et århundre senere blir levningene returnert til folket hennes for en verdig begravelse.

Gjennom historien om Kryygi, som hun ble kalt av sine egne, fortelles historien om skampletten på vår kollektive samvittighet – nemlig Vestens gjentatte overgrep mot verdens urbefolkning. Til tross for tematikken, er resultatet en underlig forsonende film, for etter å ha båret på en uuttømmelig sorg, finner aché-samfunnet trøst i å kunne ta Kryygi tilbake og utføre de tradisjonelle gravritene for henne. DAMIANA KRYYGI er en stillferdig, vakker og dypt rørende dokumentar som ved å vise til hvem som betaler prisen for Vestens vitenskapelige utvikling, angår oss alle.

 

DAMIANA KRYYGI åpner Gulluglen – Universitetet i Bergens konkurranse for beste dokumentar som formidler forskning – onsdag 21. september kl 20:20.

 

Festivalgjest: Regissør Alejandro Fernández Mouján

Regi

Alejandro Fernández Mouján (Argentina, 1952) Filmer i utvalg: HUELLAS DE UN SIGLO (2010), LOS RESISTENTES (2009), ESPEJO PARA CUANDO ME PRUEBE EL SMOKING (2005), CAMINOS DEL CHACO (1999)

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}