BIFF 2008

De mørke sommerfuglers hjem

2008 • 1t 45m • Finland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Tummien perhosten koti
Regi
Dome Karukoski
Gripende film fra ungdomsanstalt som tar opp spørsmål om skyld og skam, tilgivelse, frihet og ansvar

Juhani er plaget og hjemsøkt av en traumatisk barndomsopplevelse. Etter å ha blitt sendt rundt til forskjellige fosterhjem og pleiefamilier i seks år, havner han til slutt på en isolert anstalt for mistilpassede ungdommer, kalt "Øya". Stedet er fullstendig isolert fra omverdenen, et mikrosamfunn i seg selv: De eneste øyboerne i tillegg til de syv guttene på anstalten, er stedets strenge forstander Olavi Harjula, hans kone og to døtre, samt Tyyne, som står for dyrestell og matlaging.

DE MØRKE SOMMERFUGLERS HJEM er basert på den finske suksessromanen fra 1991 med samme navn. Filmrettighetene til boken ble kjøpt av et Hollywoodselskap, før Solar Films-sjef Markus Selin endelig fikk rettighetene tilbake på finske hender i 2000. Boken kretser rundt spørsmål om skyld og skam, tilgivelse, frihet og ansvar. Denne tematikken er elegant oversatt til en gripende film som overlater til publikum selv å finne svarene.

Regi

Dome Karukoski er født på Kypros i 1976 og flyttet til Finland da han var fem. Hans mor er en finsk journalist og hans far er den amerikanske skuespilleren George Dickerson. Han studerte film ved Kunsthøyskolen i Helsinki. Hans eksamensfilm SKJØNNHETEN OG BASTARDEN fra 2005 mottok en rekke priser, blant andre den finske Jussiprisen og Amandaprisen for beste nordiske debut i 2006. DE MØRKE SOMMERFUGLERS HJEM er hans andre spillefilm. Regissøren har akkurat skutt ferdig sin tredje film, FORBIDDEN FRUIT, som har finsk premiere i februar 2009.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}