BIFF 2008

De unge år – Erik Nietzsche del 1

2007 • 1t 40m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
De unge år – Erik Nietzsche sagaen del 1
Regi
Jacob Thuesen
Lars von Triers uhøytidelige oppgjør med sin ungdom som blåøyd filmstudent.

Erik Nietzsche er ung, ambisiøs og forelsket i film, eller mer spesifikt: Forelsket i sine egne filmer. Til tross for dårlige karakterer og tilsynelatende mangel på talent, klarer han ved ren flaks å komme inn på den prestisjetunge Danske Filmskolen. Men han finner fort ut at han er langt unna regidrømmen - lærerne er arrogante og selvopptatte, filmutstyr og teknikere er mangelvare, og verst av alt - ingen andre enn Erik selv forstår at han er et geni.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Erik Nietzsche egentlig er Lars von Trier, og at filmens handling baserer seg på den omdiskuterte regissørens egne opplevelser som ung filmskolestudent. Von Triers erfaringer på Filmskolen gjorde ham svært skeptisk til etablerte sannheter om hva en film er og bør være, og disse sannhetene har han kjempet mot i filmer som DOGVILLE (2003), DIREKTØREN FOR DET HELE (2006) og med etableringen av Dogme-bevegelsen. ERIK NIETZSCHE er en mer konvensjonell film, som på humoristisk vis skildrer en ung manns hovmod og fall.

Regi

Jacob Thuesen (f. 1962) tok eksamen fra Den danske filmskole i 1991. Siden tidlig på 90-tallet har han arbeidet med klipping hos flere nordiske filmskapere, blant annet Lars von Trier (RIKET), Susanne Bier og Jørgen Leth. Hans første forsøk som regissør/filmskaper kom i 1996 med dokumentarfilmen UNDER NEW YORK (1996). Spillefilmdebuten var den kritikerroste ANKLAGET som ble nominert til Gullbjørnen i Berlin i 2005 og vant den europeiske ’Årets oppdagelse’-prisen ved European Film Awards. Samme år regisserte Thuesen dokumentarfilmen FREEWAY. DE UNDE ÅR - ERIK NIETZSCHE DEL 1 er hans annen spillefilm.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}