DEN GRØNNE SYKKELEN er en av de første spillefilmene som er ..." /> DEN GRØNNE SYKKELEN er en av de første spillefilmene som er ..."/> DEN GRØNNE SYKKELEN er en av de første spillefilmene som er ...">
BIFF 2013

Den grønne sykkelen

2012 • 1t 37m • Saudi Arabia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Wadjda
Språk
Arabisk
Undertekster
Norsk
Regi
Haifaa Al Mansour
Manus
Haifaa Al Mansour
Foto
Lutz Reitemeier
Produsent
Roman Paul, Gerhard Meixner
En saudiarabisk perle

Ti år gamle Wadjda er en uredd og nysgjerrig jente, og i det restriktive Saudi-Arabia er ikke det bare enkelt. På skolen anses hun for å være en bråkmaker, og hun har lite til overs for de begrensninger islamsk tradisjon og saudiarabisk lov setter for kvinners frihet. Wadjda drømmer om å eie en grønn sykkel slik at hun kan sykle om kapp med bestevennen Abdullah, men i henhold til saudiarabisk skikk skal ikke kvinner sykle på offentlig sted. For å skaffe penger til å kjøpe drømmesykkelen melder hun seg på en koranresitasjonskonkurranse, hvilket bare gjør lokalsamfunnet enda mer skeptiske til den egenrådige unge frøkenen.

DEN GRØNNE SYKKELEN er en av de første spillefilmene som er laget utelukkende i Saudi-Arabia, som i praksis er et land uten kinoer. I likhet med mange kritikerroste iranske regissører bruker Haifaa Al Mansour myndighetenes strenge sensur til sin fordel: Wadjdas drøm om å sykle gjennom gatene blir en poetisk og velartikulert metafor for den frihetslengsel som deles av så mange av landets kvinner.

Regi

HAIFAA AL-MANSOUR er kjent som den første kvinnelige filmskaperen fra Saudi-Arabia. Debuten DEN GRØNNE SYKKELEN ble første gang vist på filmfestivalen i Venezia i 2012, og senere innstilt som den saudi-arabiske Oscar-kandidaten for beste fremmedspråklige film.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}