BIFF 2003

Den nyrike

2002 • 2t 05m • Russland / Frankrike / Tyskland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Oligarkh
Regi
Pavel Lounguine

Pavel Lounguine er en av russisk films største talenter. Hans personlige kunstneriske stempel er sosiale samtidsskildringer (ikke vær redd – det er ikke kjedelig ett sekund!) og et svært karakteristisk ”lounguinsk” formspråk – som best kan beskrives som friskt, realistisk nærgående og teksturmessig rocka. Og han har i tillegg noe viktig å fortelle om samtiden. Lounguine er med andre ord en original, viktig filmskaper, som favner vidt og som er kjent for et større internasjonalt publikum.

Her tar Lounguine for seg samtidsfenomenet ”de nyrike” – som ikke sjelden blir parallellført her i vest med korrupsjon og kriminalitet – eller med andre ord et annet uttrykk for mafiaen. DEN NYRIKE beskriver oppblomstringen av den nye russiske kapitalisme og er en politisk thriller, samtidig som den er et skjebnedrama om en vennekrets’ ”vekst og fall”.

Platon, som han kaller seg, er det sentrale midtpunkt i historien om vennekretsen som blir rik på uortodokse måter å deale på i det vakuum som oppstår i Russland etter Gorbatsjov. Han er på samme tid karismatisk og fryktinngytende. Dette er Shakespeare på russisk! DEN NYRIKE er en av BIFFs flaggskip i år.

Regi

Pavel Lounguine ble født 12. juli 1949 i Moskva, og har i dag både russisk og fransk statsborgerskap. Han oppnådde Diploma in Film Directing ved Moskvas filmskole VGIK i 1971, og arbeidet senere som manusforfatter i Russland. I hans egne spillefilmer er det forhold i dagens Russland som undersøkes. DEN NYRIKE er hans femte spillefilm som regissør. Lounguines kortfilm til den verdensomspennende kampanjen mot landminer vant First Prize ved CinéEco International Film Festival i Portugal i 1999.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}