2008 • 1t 16m • Storbritannia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Derek
Regi
Isaac Julien
Nært og personlig portrett av den avdøde filmskaperen, kunstneren og gartneren Derek Jarman

Derek Jarman var britisk films enfant terrible på 1970- og 1980-tallet. Han anså seg selv som en konservativ forkjemper for tradisjonelle verdier, men ble likevel sett på som en provokatør. Han var utdannet kunstmaler og hadde ingen formell utdannelse som filmskaper. Dette bidro til at han kunne frigjøre seg fra filmatiske konvensjoner, noe arbeidene hans bærer tydelig preg av. Sentralt i alle filmene hans er et forsvar for individets rett til personlig ytring – Jarman ønsket å yte motstand mot kulturens forflatning og spesielt filmindustriens kommersielt masseproduserte og fabrikkerte underholdning. Da han døde av aids i februar 1994, 52 år gammel, etterlot Jarman seg en unik og radikalt original produksjon av visjonære filmer, samt en imponerende hage ved sitt siste bosted i Dungeness.

Kjernen i regissør Isaac Juliens kunstnerportrett DEREK, er et ærlig og tidligere usett intervju, skutt i 1991, med en Jarman i skyggen av sin overhengende død. Intervjuet veves sammen med dypdykk i Jarman-arkivet og nye opptak av Jarmans venn og samarbeidspartner Tilda Swinton.

Regi

saac Julien ble født i London i 1960. Etter å ha fullført maleri- og kunstfilmstudier ved St. Martin's School of Art i 1984, etablerte han Sankofa Film and Video Collective (1983-1992). Julien er med tiden blitt en av Storbritannias fremste kunstnere, anerkjent så vel for sine filmer som for sine innovative installasjoner. Dokudramaet LOOKING FOR LANGSTON fra 1989 ga ham kultstatus i filmverdenen. Han lagde en rekke prisbelønnede filmer på 1990- og 2000-tallet. Ganske nylig har han hatt solo-forestillinger ved Pompidousenteret i Paris (2005), MoCA Miami (2005) og Kerstner Gesellschaft, Hanover (2006). Hans arbeider er representert ved Tate Modern, Centre Pompidou, Guggenheim og Hirshholm Collections.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}