BIFF 2020

Desert One

2019 • 1t 47m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Språk
engelsk/Farsi
Undertekster
delvis engelsk
Regi
Barbara Kopple
Manus
Francisco Bello
Foto
Asad Faruqie, Gary Griffin, Gelareh Kiazand, Thomas Kaufman
Produsent
Barbara Kopple, Eric Forman, David Cassidy
Historien om den militære fiaskoen som endret historiens gang

Under den iranske revolusjonen i 1979 ble 52 amerikanske diplomater og sivilister tatt som gisler i USAs ambassade i Teheran. 24. april 1980 iverksatte den amerikanske hæren Operation Eagle Claw som hadde som mål å frigjøre gislene, men etter en rekke ulykker og feiltrinn endte operasjonen i en ydmykende fiasko som ikke oppnådde annet enn å koste åtte amerikanske spesialsoldater livet. Dokumentaren DESERT ONE ser nærmere på denne historien og på de politiske og militære ringvirkningene den har hatt både innad i USA og i verden for øvrig.

Dokumentarveteranen Barbara Kopple intervjuer en rekke personer som følte Operation Eagle Claw på kroppen – fra iranske øyenvitner og amerikanske gisler, soldater og journalister til Jimmy Carter, som mange mener tapte det amerikanske presidentvalget i 1980 på grunn av den mislykkede redningsaksjonen. Kombinert med fascinerende arkivopptak og animerte rekonstruksjoner gir disse vitnesbyrdene oss en grundig og tankevekkende innføring i en militær operasjon som endret forholdet mellom USA og Iran for alltid.

Regi

Barbara Kopple (USA) Filmer i utvalg: NEW HOMELAND (2018), SHUT UP & SING (2006), BEARING WITNESS (2005), AMERICAN DREAM (1990), HARLAN COUNTY U.S.A. (1976)

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}