BIFF 2010

Det erotiske mennesket

2010 • 1t 30m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Det erotiske mennesket
Regi
Jørgen Leth
Jørgen Leth er tilbake. Kontroversen kan umulig være langt unna

DET EROTISKE MENNESKET er den danske regissøren, forfatteren, poeten, sykkelkommentatoren og levemannen Jørgen Leths forsøk på å fange den flyktige og udefinerbare størrelsen vi mennesker hentyder til når vi bruker nettopp ordet 'erotisk'. Filmen føyer seg inn i den delen av Leths oeuvre som også inkluderer kortfilmen DET PERFEKTE MENNESKET, LARS VON TRIERS FEM BENSPÆND og boken "Det uperfekte mennesket". Som i sistnevnte vies de (svært) unge pikene Leth pleide relasjoner med under sin tid som konsul på Haiti god plass, og selv om det i blant kan synes betimelig å rope ut om Vær Varsom-plakater og lignende, makter regissøren på et vis å ro det hele i land.

Filmen er ikke egentlig et forsøk på å definere det erotiske, men et forsøk på å skildre selve jakten på definisjonen. For det er alltid jakten som er det sentrale; det erotiske er noe uhåndgripelig og uklart man stirrer på med sløret blikk og sviktende dømmekraft. Og det er til syvende og sist dette DET EROTISKE MENNESKET er: Ikke noen definisjon eller fortelling, men en tilstand.

Regi

Jørgen Leth er en dansk filmregissør, poet, forfatter, konsul og bråkmaker. Han er dessuten noe av et unikum i den internasjonale filmbransjen; for på tross av at vi i hans over 40 filmer tunge filmografi finner kritikerroste langfilmer som EN FORÅRSDAG I HELVEDE (1976) og LARS VON TRIERS FEM BENSPÆND (2005), er Leth fortsatt mest kjent for sin legendariske kortfilm DET PERFEKTE MENNESKET (1967). Utenfor filmverdenen er Leth mest kjent for skandaleoppslagene som fulgte publiseringen av boken "Det uperfekte mennesket", hvor han la ut om sine seksuelle eskapader med sin hushjelps 17 år gamle datter, under sin tid som dansk konsul på Haiti. Og bråket stilnet på ingen måte da det ble kjent at det nettopp er dette stoffet som danner grunnlag for DET EROTISKE MENNESKET.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}