BIFF 2000

DINOSAUR

2000 • 1t 23m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Dinosaur
Språk
Engelsk
Regi
Ralph Zondag & Eric Leighton
Manus
John Harrison, Ralph Zondag, Robert Nelson Jacobs,
Foto
S. Douglas Smith
Produsent
Pam Marsden
En av de mest påkostede data-animasjonsfilmer noensinne. Walt Disneys nye episke film er en kombinasjon av live action og data-animasjon og viser oss hvordan dinosaurene ble utryddet..Walt Disneys nye spillefilm "Dinosaur" er et resultat av vanlig digital filmfoto i kombinasjon med dataanimerte figurer og arbeidet til Disneys avdeling for spesial effekter. Til tross for at handlingen i "Dinosaur" er lagt til Kritt-tiden, det vil si for mer en 65 millioner år siden, er filmen skapt slik at kinogjengeren får en realistisk opplevelse av denne perioden.
Vi følger iguanodonen Aladar som kommer bort fra sin egen rase som nyklekket kylling. Han vokser opp i fred og fordragelighet blant en lemurstamme på et lite øyparadis. Aladars lykkelige liv blant lemurene får imidlertid en brå slutt da et fryktelig meteorregn tvinger ham og resten av familien til å flykte fra øya.

Sammen med en gruppe andre dinosaurer, legger Aladar ut på jakt etter et trygt tilholdssted. Mens de bare har vann og mat i små mengder og de onde kjøttetende dinosaurene lurer, skjønner Aladar at å tilpasse seg omstendighetene er den eneste måte å overleve på.

"Dinosaur" er en spektakulær familiefilm hvor den dramatiske handlingen er lagt til en av de mest avgjørende epokene i verdens historie. I kombinasjon med topp moderne datateknologi og dataanimasjon, tar Disney oss med på en fantastisk opplevelsesreise til en ukjent og spennende tid.

OM PRODUKSJONEN
Arbeidet med "Dinosaur" begynte allerede for 12 år siden: Opprinnelig hadde Walon Green skrevet et manus som Paul Verhoeven ville regissere som en live-action film, men på grunn av finansieringsproblemer, ble filmen stadWalt Disneys nye spillefilm "Dinosaur" er et resultat av vanlig digital filmfoto i kombinasjon med dataanimerte figurer og arbeidet til Disneys avdeling for spesial effekter. Til tross for at handlingen i "Dinosaur" er lagt til Kritt-tiden, det vil si for mer en 65 millioner år siden, er filmen skapt slik at kinogjengeren får en realistisk opplevelse av denne perioden.
Vi følger iguanodonen Aladar som kommer bort fra sin egen rase som nyklekket kylling. Han vokser opp i fred og fordragelighet blant en lemurstamme på et lite øyparadis. Aladars lykkelige liv blant lemurene får imidlertid en brå slutt da et fryktelig meteorregn tvinger ham og resten av familien til å flykte fra øya.
Sammen med en gruppe andre dinosaurer, legger Aladar ut på jakt etter et trygt tilholdssted. Mens de bare har vann og mat i små mengder og de onde kjøttetende dinosaurene lurer, skjønner Aladar at å tilpasse seg omstendighetene er den eneste måte å overleve på.
"Dinosaur" er en spektakulær familiefilm hvor den dramatiske handlingen er lagt til en av de mest avgjørende epokene i verdens historie. I kombinasjon med topp moderne datateknologi og data-animasjon, tar Disney oss med på en fantastisk opplevelsesreise til en ukjent og spennende tid.

OM KARAKTERENE
Allerede som kylling kom Aladar bort fra familien sin. Han vokser opp blant en lemurfamilie. Da flokken blir tvunget til å flykte på grunn av en naturkatastrofe, settes både Aladar og resten av familien på en hard prøve. Aladar er en iguanodon, det vil si en planteetende dinosaur som kunne løpe på to føtter eller gå på fire. Iguanodonene var ca. 10 meter lange og kunne være mer enn 5 meter høye.
Den vise og omsorgsfulle matriarken i lemurklanen, Plio, ønsker Aladar velkommen til familien og lærer ham verdien av samarbeid og solidaritet. Hennes hjelp gjør at den foreldreløse kyllingen etter hvert utvikler de kvalitetene som gjør ham til en stor leder som står på egne ben.
Bak hans truende fremtoning, er denne gamle lederen for lemurklanen, Yar, snill og omtenksom. I begynnelsen er han redd og mistenksom på Aladar, men han blir fort varm i trøya da nykommeren leder resten av familien på jakt etter et nytt hekkested.
Suri er Aladars yngre adoptivsøster i lemurfamilien. Hun elsker å ha en 10 meter høy dinosaurus til storebror. Men alt er ikke moro og lek her i verden: Da en meteor ødelegger hennes øyparadis, oppdager Suri at verden utenfor kan være et brutalt og skremmende sted.
Overalt hvor Zini går, følger det trøbbel etter... Han er Aladars adoptivbror og bestevenn, og ingen ting kan dempe hans humør og entusiasme.
Kron er den mest skremmende av iguanodonene. Han er en stolt og hensynsløs leder over resten av flokken, men hans tradisjonelle og firkantede tankegang gjør at han får problemer da dinosaurene møte helt ny og uventede problemer. Med ett er Krons lederskap og herredømme truet...
Neera opplever et stort dilemma da hun er nødt til å velge mellom lojaliteten til sin kaldhjertede bror Kron, og den sjarmerende og overraskende fremferden til Aladar. Beslutningen som hun til slutt må ta er hjerteskjærende. Under sitt tøffe ytre, har Neera et god og varmt hjerte.
Bruton er en enkel og stolt dinosaur. Han er Krons høyre hånd og følger ham pliktoppfyllende gjennom godt og ondt. Etter mange kamper og konflikter er Bruton herdet, og i begynnelsen har han vanskelig for å stole på Aladars tilfeldige samling av lemurer og andre utskudd. Senere tør han imidlertid opp, og viser uante kvaliteter som godhet og generøsitet.
Eema er en av de eldste medlemmene av Krons flokk: Hun har sett alt, men er ikke uvillig til å dele erfaringene. Hun bestemmer seg for å lære opp Aladar.
Baylene er den siste av en utdøende rase. Hun er gammel og elegant, men dårlig forberedt på den fryktelige reisen for å finne nye hekkesteder. I begynnelsen er hun ganske sjenert, men hennes generøsistet og omsorg viser seg når Aladar trenger det mest.
ig utsatt. Ettersom teknologiske nyvinniger og dataanimasjon åpnet nye måter å utvikle manuset på, forandret prosjektet seg, og selve produksjonen av "Dinosaur" tok til for 51/2 år siden.
For å bringe "Dinosaur" til lerretet bygget Disney et helt nytt spesialeffekt-studio fra grunnen av. Til sammen har filmens bestanddeler utgjort enn 45 millioner megabyte med informasjon, det vil si mer enn 70000 CD-ROM plater eller mer enn 100 millioner filer. Men mens de 30 forskjellige dinosaurartene du finner i filmen er produsert digitalt, er bakgrunnsbildene frembrakt på den klassiske måten:
To filmstaber reiste verden rundt for å filme bakgrunnsbilder på location. De dro til vidt forskjellige steder som Hawaii, Florida, Australia, Venezuela og Vest Samoa for å gjøre opptak. Disse opptakene ble møysommelig blandet sammen for å skape den førhistoriske atmosfæren som er karakteristisk for "Dinosaur". For eksempel, i den dramatiske åpningsscenen der Aladars egg blir fraktet med til Lemurøya, begynner handlingen i Florida, før den forflyttes til elvene og slettene i Venezuela, for deretter å bevege seg til den australske kysten. Hawaiiske locations blir sett i det eggene lander på kysten av Lemurøya som selv er tatt opp på Los Angeles Arboretum.

Regi

Ralph Zondag & Eric Leighton
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}