BIFF 2002

Dogtown and Z-Boys

2001 • 1t 32m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Dogtown and Z-Boys

En av festivalens desidert mest underholdende filmer er denne dokumentarfilmen av Stacey Peralta, som beretter historien om sin fjerne fortid som surfer og skateboarder i Dogtown, Los Angeles. Fortvil ikke om du ikke har noe forhold til sport - filmen gjør deg garantert frelst på innholdet - uansett. Bruk av arkivmateriale i forskjellige formater, en utsøkt klipperytme og kjappe kameravinkler, paret med et imponerende oppbud av musikk fra amerikansk 60- og 70-tall gjør filmen til en fest for sansene. Men vel så engasjerende som måten filmen beretter, er hva den formidler og hva den makter å få med seg på 90 minutter. De tolv opprinnelige Zephyr Boys, som vennegjengen og teamet ble hetende, kom fra enkle kår og var verken opptatt av utdannelse eller karriére, i hvert fall ikke i begynnelsen...

Deres tilholdssted var bokstavelig talt i utkanten av det samfunnet de foraktet. For det var på stranden og i bølgene - ikke på land - de var i sitt rette element. Her kunne de glemme hverdagen, sine skilte foreldre, plagsomme skolelærere og alt annet de var i konflikt med. Vel på land igjen gjenoppfant de skateboardet, som var gått av moten, og fortsatte med surfing også her. Da Los Angeles opplevde vannmangel på midten av 70-tallet, oppdaget de nye måter å bruke de mange private svømmebassengene på. Fenomenet vertikalskating ble unnfanget der og da, og er ett av vår tids fremste ungdomsfenomen også i Norge. "Fuck society and skate!"

Regi

Stacey Peralta (1957) begynte med skateboarding som femåring. Han ble verdensmester i sportsgrenen og som nittenåring etablerte han sin egen forretning som skateboardselger. Han laget sin første skateboardvideo i 1984: "The Bones Brigade Video Show". Peralta arbeider i film- og tv-bransjen. Da han møtte Sean Penn første gang sa Penn til Peralta: "Long before you knew who I was, I knew who you were. I grew my hair long as a kid because of you."

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}